Hlavní obsah

Zmocněnkyně pro lidská práva pomůže Ukrajincům s adaptací

Vláda kvůli očekávané druhé vlně ukrajinských uprchlíků, na kterou se připravuje s nástupem zimy, plánuje rozdělit krizové řízení. O nové příchozí by se mělo postarat ministerstvo vnitra. A adaptaci těch, kteří tu již jsou, by měli mít na starosti společně zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, ministerstvo práce a resort školství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ukrajinští uprchlíci v Praze

Článek

„Vláda by mi měla svěřit důvěru, abych s fází adaptace a integrace pomáhala. V tuto chvíli se jedná o institucionálních podmínkách pro to, abych takovýto úkol mohla přijmout a dobře zvládnout. Záměr opravdu padl, premiér a ministr vnitra o tom hovoří veřejně. Jsem připravená vládě s tímto úkolem pomoci,“ potvrdila Právu Laurenčíková.

Ta by chtěla nově posílit komunikaci a koordinaci s kraji, aby bylo přehlednější, kdo má v oblasti adaptace a integrace jaké věci na starost.

„Je důležité mapovat potřeby zvlášť zranitelných skupin uprchlíků. Tedy třeba maminek dětí pod tři roky, které, i kdyby chtěly, se nemohou zapojit do pracovního procesu. Nemají tu podporu v péči a nemají tu širší rodinu. Jde také o lidi staršího věku, lidi se zdravotním postižením nebo vážným chronickým postižením,“ podotkla Laurenčíková.

Podpořit integraci ve školách

Laurenčíková dodala, že s dobrým mapováním potřeb je pak snadnější vytvořit opatření, která skupinám pomohou. Tedy například systém dávkové podpory či dostupnost sociálních služeb.

„Musíme také řešit otázky, které se týkají školní docházky. Tedy jak přivést do škol děti, které se zatím nezapsaly, a zároveň, jak dobře podpořit integraci dětí, jež v českých školách jsou,“ konstatovala Laurenčíková s tím, že se jedná třeba o zlepšení navazování vztahů mezi školáky či jazykovou podporu.

Výdaje na ukrajinské uprchlíky budou nižší, než se čekalo. Rychle se zapojili do práce, řekl Stanjura

Ekonomika

Ministerstvo vnitra pak bude mít na starost novou vlnu příchozích.

„Budeme muset řešit nouzový typ ubytování – to v zimě nemohou být stany. Po celé Evropě je poměrně velký nedostatek modulárních jednotek, museli bychom připravovat tělocvičny a podobně. Materiálově se připravujeme se státními hmotnými rezervami, aby byl dostatek improvizovaných lůžek,“ popsal Právu v pátek ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Na novou vlnu se Česko podle něj připravuje. Zvláště po pokračujících ruských útocích, kvůli kterým je zničeno zhruba 40 procent infrastruktury a některé oblasti nemají elektřinu či přístup k pitné vodě. Momentálně se na území Česka zdržuje kolem 350 tisíc uprchlých Ukrajinců.

„Dohromady do půl milionu uprchlíků, těm jsme schopni poskytnout, byť s vypětím všech sil, nějaký základní životní standard. Všechno, co je nad půl milionu, už je improvizované ubytování,“ varoval Rakušan.

Česko se chystá na zimní vlnu uprchlíků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám