Hlavní obsah

Změny v bydlení ohrozí uprchlíky chudobou, tvrdí neziskovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské běžence čekají od soboty významné změny, které se dotknou především jejich ubytování. Na jeho automatickou náhradu od státu budou mít po pěti měsících nárok jen vybrané zranitelné skupiny. Podle neziskových organizací mnoha uprchlíkům hrozí, že skončí na ulici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci, ilustrační foto

Článek

„Poměrně velké množství lidí ztratí ubytování a řada z nich se ocitne bez bydlení,“ upozornila Tereza Ibrahim z Mezinárodní organizace pro migraci.

Náhradu na nouzové ubytování třeba na ubytovnách bude nově stát platit pouze za uprchlíky, kteří zde pobývají méně než 150 dnů od udělení dočasné ochrany.

Poté podpora skončí a lidé se o sebe musejí postarat sami. Výjimku dostanou jen děti, mladí lidé do 18 let, senioři nad 65 let, studenti českých škol do 26 let, zdravotně hendikepovaní, těhotné ženy a lidé pečující o děti do šesti let věku a hendikepované.

Nejdřív jim hrozilo vystěhování, teď řeší vysoký nájem. Změny zákona dopadají na ukrajinské uprchlíky

Domácí

„Je důležité posílit osobní odpovědnost uprchlíků za svou adaptaci a integraci. Snažili jsme se udržet stejné principy jako u našich občanů,“ hájil ve čtvrtek změny ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Skončí solidární příspěvek

Ministr dodal, že běžencům by při hledání ubytování nebo práce mohly pomoci například pomáhající organizace a místní ukrajinské komunity. Úřady podle něj zvážily změny odpovědně, když se původně zvažovalo, že mezi zranitelné budou patřit jen rodiče dětí do tří let, ale nakonec se hranice posunula na šest let.

Změn pro uprchlíky ovšem bude víc. Předně se změní humanitární dávka. Nově se začnou zohledňovat veškeré příjmy a případné úspory žadatele a podobně jako obdobné dávky pro české občany se platba bude odvíjet od životního a existenčního minima. Zranitelné osoby však dosáhnou na vyšší dávku.

Zároveň skončí solidární příspěvek, který dosud získávají domácnosti poskytující zvýhodněné ubytování v bytech či rodinných domech.

V červenci bude dávka vyplacena naposledy, a to za červen. Pak se mají místo ní vyplácet v rámci humanitární dávky započitatelné náklady na ubytování. Ty budou v bytech registrovaných v evidenci ministerstva práce podle počtu uprchlíků od 3000 do 15 tisíc korun měsíčně. V ostatních prostorách činí příspěvek od 2400 do 12 tisíc korun.

Pavel podepsal novelu lex Ukrajina

Domácí

Celkově platby poklesnou a uprchlíci si s pomocí humanitární dávky sotva zaplatí komerční ubytování, protože náklady na něj jsou vyšší. Před hrozícími problémy varoval i ochránce lidských práv Stanislav Křeček.

„Nadcházející opatření budou mít neblahé důsledky pro desetitisíce lidí, kteří jsou už tak ve velmi vážné sociální situaci. Mnozí příchozí, přestože se snaží, si nejsou schopni vydělat dost na zaplacení základních potřeb,“ upozornil ombudsman.

Celé rodiny

Úhrada nákladů na bydlení bude pro většinu běženců podle něj problematická. Dosud dostával ubytovatel od státu 350 korun za osobu a noc, dohromady až 10 850 korun měsíčně. Tolik podle Křečka většina lidí nezvládne zaplatit a bude se muset přestěhovat. Spolu s nimi se pak zpravidla musí odstěhovat i příslušníci jejich rodiny, ačkoliv spadají do kategorie zranitelných osob.

Podle Jurečky je potíž spíše v tom, že nemálo běženců v nouzovém ubytování o humanitární dávku vůbec nepožádalo. V případě nouze si pak po­dle ministra mohou říct o nenárokovou jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci.

Jak se změní humanitární dávka

Od července budou dospělí uprchlíci prvních pět měsíců po udělení dočasné ochrany dostávat 4860 korun. U hendikepovaných je částka vyšší – 7290 Kč.
U dětí to bude 3490, resp. 5235 korun, pokud se jedná o zdravotní postižení. Dítě ve věku od šesti do deseti let bude mít nárok na 4188 Kč měsíčně.
Po pěti měsících se má humanitární dávka pro dospělé pohybovat ve výši 3130 a u zranitelných skupin 4860 korun. U zdravotně postižených má činit 7290 Kč.
U dětí zůstane podpora stejná, tedy 3490 Kč. Hendikepované děti dostanou 5235 Kč a děti ve věku šest až deset let 4188 korun.
K tomu se pak připočtou i započitatelné náklady na ubytování.

Poslanci zpřísnili podmínky v podporách pro Ukrajince

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám