Hlavní obsah

Pavel podepsal novelu lex Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek podepsal trojici zákonů. Jde mimo jiné o novelu opatření v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení pro Ukrajince, kteří zamířili do České republiky, jíž se přezdívá lex Ukrajina.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

Norma od července zpřísňuje podmínky nároku na humanitární dávku. Ta by nově měla být adresnější a prvních pět měsíců od udělení dočasné ochrany bude vyplácena v částce odvislé od životního minima. Následně bude případný nárok navázán na existenční minimum. Výjimku budou mít lidé, kteří například kvůli věku, péči o malé dítě, invaliditě nebo studiu nemohou pracovat. U nich se bude částka posuzovat jinak.

V současnosti činí měsíční humanitární dávka prvního půl roku 5000 korun na osobu, přičemž úřady zjišťují od druhého měsíce sociální, příjmovou a majetkovou situaci žadatele.

Nově by podle předběžných výpočtů v důvodové zprávě představovala měsíční dávka pro matku s příjmy 20 000 korun a dvěma dětmi staršími deseti let za první měsíc 3840 korun. Matce se stejným příjmem a dvěma dětmi do deseti let by stát po půl roce vyplácel 3506 korun. V obou případech se předpokládají započitatelné náklady na bydlení 12 000 korun. Matka s příjmem 15 000 korun a pětiletým dítětem pobývající v Česku delší dobu a bydlící na ubytovně se započitatelnými náklady 7200 korun by pobírala 550 korun.

Novela rovněž zavádí evidenci všech pracovních dohod ukrajinských běženců a omezuje dobu bydlení běženců v bezplatném nouzovém ubytování na 150 dnů.

Dalšími podepsanými normami jsou novela zákona o dozoru nad trhem s výrobky a novela zákona o zeměměřičství.

Úřad práce: jedno dopoledne, dvě úřednice, 60 klientů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám