Hlavní obsah

Žloutenkou se v Brně už nakazil i náměstek primátora za zelené Ander

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Přestože se zdálo, že se hygienikům v posledních třech týdnech podařilo zastavit šířící se epidemii žloutenky typu A, sužující od začátku července Brno, nákaza nyní opět nabrala na intenzitě. A rozhodně neřádí jen mezi bezdomovci nebo v sociálně vyloučených lokalitách, jednou z posledních „obětí“ se stal sám náměstek brněnského primátora za Stranu zelených Martin Ander.

Foto: www.ander.cz

Martin Ander na archivním snímku

Článek

„Jsem zavřený v Bohunicích. Ne ve vazební věznici, ale kousek vedle na infekčním oddělení fakultní nemocnice, kde si mě nechali s podezřením na virovou hepatitidu typu A. Upřímně, nevím, kde jsem to mohl chytit. Určité předpoklady, proč se ten virus, co po Brně v posledních měsících lítá, chytil zrovna u mě, by tu určitě byly: dlouhodobá únava, stres, snížená imunita, předchozí hepatitida nevirového původu apod. To všechno se asi teď nastřádalo,“ vzkázal přes Facebook Ander.

„Určitě nemám v úmyslu tady nikomu kázat, ale bezpochyby stojí za to, se občas zastavit a promyslet, co můžete sami udělat pro sebe a své okolí, abyste se od nakažení tímhle virem ochránili,” konstatoval náměstek a pokračoval.

„Možností je celá řada: od posilování imunity přes preventivní očkování až po důkladnou pravidelnou hygienu. Je na rozhodnutí každého z nás, co si z toho vezme, každopádně mohu-li doporučit, nepodceňujte příznaky, třeba jen několikadenní horečky bez zjevné příčiny. Zdraví máme jen jedno,“ doporučil pak z pokoje infekčního oddělení.

Přes tři sta případů

Epidemie žloutenky typu A se po jižní Moravě a především po Brně šíří již od jara, hygienici na epidemii upozornili v polovině června. Za tři měsíce tehdy evidovali 61 případů a jejich počet od té doby každý týden roste. V pátek hygienici hlásili týdenní nárůst o 25 případů, celkem už jde od začátku roku o 319 případů. Nejčastěji jsou postiženi lidé mezi 25 a 44 lety.

První příznaky žloutenky se objevují 14 až 50 dní od nákazy, proto mnozí nemoc přenášejí, aniž by věděli, že jsou nemocní. Nemoc se projevuje zvýšenou teplotou, bolestí svalů a kloubů, nevolností a nechutenstvím. Zežloutne také bělmo a kůže.

Virus vniká do těla ústy a z těla je vylučován stolicí, a to ještě před propuknutím nemoci. Nemocný ho za sebou zanechává na toaletě, ale také na klikách od dveří, na madlech v prostředcích veřejné dopravy a podobně. Hygienici proto doporučují pravidelné mytí rukou. Rizikové je také pití ze společné sklenice či láhve nebo kouření jedné cigarety více lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám