Hlavní obsah

Zlínské zoo se podařil mistrovský kousek, odchovala jeřába laločnatého

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádného chovatelského úspěchu dosáhli ošetřovatelé ve zlínské zoologické zahradě. Po čtyřech letech se jim podařilo odchovat mládě největšího afrického jeřába laločnatého. Mezi českými a slovenskými zahradami, ve kterých žijí tito afričtí jeřábi, se přitom jedná o ojedinělou událost.

Zlínská zoo odchovala jeřába laločnatéhoVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Zlínská zoo je stále jedinou zoo v České republice a na Slovensku, která dokázala tento největší druh afrických jeřábů rozmnožit. Navíc za uplynulých dvanáct měsíců se na celém světě v zoo vylíhlo pouze jedenáct mláďat jeřába bradavičnatého, v kontinentální Evropě to bylo jen naše mládě,“ uvedla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Zahrada chová jeřáby laločnaté od roku 1999. A sameček se samičkou si na sebe velmi rychle zvykli. „Sestavit vhodný chovný pár může být záležitost i několika let. Jeřábi jsou monogamní ptáci, své partnery si vybírají takřka jako lidé,“ vysvětlil zoolog Václav Štraub.

Na první mládě zlínští chovatelé čekali až do roku 2013. Odchovaná samička tehdy byla nejen prvním mládětem v historii zoo, ale také v České republice a na Slovensku. Rodiče se však odmítli o ni starat, proto se zoo poprvé pokusila o zcela bezkontaktní umělý odchov. Ten praktikuje i nyní u čerstvého mláděte.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Mládě jeřába laločnatého krmí ošetřovatelé pomocí speciálního kostýmu.

„Chovatelé k mláděti vstupují v převleku, který imituje dospělého jeřába. Krmí jej loutkou připomínající hlavu jeřába. Je totiž důležité co nejvíce omezit osobní kontakt s mládětem a zabránit jeho fixaci na lidi,“ vysvětlil zoolog.

Chovatelé nyní zvolili takřka přirozenou inkubaci vajec přímo pod rodiči. „Jeřábi si během Vánoc udělali hnízdo v husté vegetaci ve venkovní voliéře. Dvě třetiny inkubace jsme do ničeho nezasahovali. Po zjištění, že obě vejce jsou oplozená, jsme začali vejce pod rodiči střídat. Vždy jedno jsme jim ponechali a druhé inkubovali v líhni,“ upřesnil Štraub.

Jedno mládě nepřežilo

V době líhnutí venkovní teploty klesaly k -20° C, proto chovatelé obě vejce umístili do líhně. „Mláďata se vylíhla prakticky ve stejnou dobu. Odchovný box jsme vybavili fotografiemi dospělých jeřábů, chovatelé v kostýmu jeřába opět krmili mláďata speciální loutku. Bohužel, od začátku starší mládě napadalo mladší. Oddělili jsme jej průhlednou přepážkou, přes veškerou péči chovatelů mládě po deseti dnech uhynulo,“ doplnil Štraub.

Silnější starší mládě však dobře prospívalo, po 14 dnech jej ošetřovatelé přemístili do krytého boxu k rodičovskému páru. „V současné době tříměsíční jeřáb obývá výběh sousedící s výběhem rodičů. Chovatelé se stále několikrát denně "strojí" do kostýmu jeřába a pečují o mládě. Mladý jeřáb spořádá velké množství hmyzu, myší, ryb a speciálních granulí,“ řekla Bujáčková.

Jeřáb laločnatý je největším ze šestice afrických druhů jeřábů. Od ostatních příbuzných se rozpozná podle laloků visících pod hlavou. Vyskytují se u obou pohlaví. Pokud má jeřáb agresivní náladu, laloky se protáhnou. V momentě, kdy se cítí ohrožen, se laloky zmenšují. Je typickým druhem žijícím v párech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám