Hlavní obsah

Životní prostředí v Česku patří v EU k nejhorším, ukázala analýza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s emisemi v ČR každoročně zemře 3200 lidí a naše země i nadále v rámci EU patří mezi ty s nejhorší kvalitou životního prostředí. V rámci Indexu prosperity se v kapitole Životní prostředí ČR umístila na 22. místě ze 27 zemí Unie. Hodnoceno bylo 14 kritérií a meziročně si ČR o jednu příčku polepšila, mimo jiné díky zvyšování počtu odpadu, který se daří recyklovat.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Zhoršení lze naopak pozorovat u zvyšujících se emisí, kterých loni průmysl vyprodukoval meziročně o 11 procent více, konkrétně 932 kilogramů na obyvatele, což v evropském kontextu znamená, že český průmysl vypustí v přepočtu na obyvatele do atmosféry 9. nejvyšší emise v EU. Nárůst souvisí především s vyrovnáním vlivu epidemie covidu-19, ale i se skutečností, že český průmysl zůstává do značné míry závislý na spalování uhlí.

„Spalování uhlí zodpovídá za přibližně 40 procent emisí skleníkových plynů v ČR,“ připomněla mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Nelichotivé umístění ČR souvisí rovněž s energetickou náročností tuzemského průmyslu. „Na jednotku HDP spotřebujeme o 50 procent více energie než Německo, které je také průmyslové jako my,“ připomněl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Green Deal nejsou jen motory, jde o dohodu. Česko se otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr, říká klimatolog

Domácí

V souvislosti s emisemi v ČR zemře 3200 lidí, což v rámci EU v přepočtu na obyvatele znamená 21. příčku. Uklidňovat nás nemůže ani skutečnost, že například balkánské země vykazují ještě horší poměr a v Bulharsku v přepočtu na obyvatele zemře více než dvakrát více lidí než u nás.

Pozitivní vývoj lze spatřovat v nárůstu recyklovaných odpadů na 43 procent, což ČR řadí v rámci Unie na 13. místo. I tak každý obyvatel ročně vyprodukuje 570 kilogramů odpadu.

Žebříčku zemí vévodí za loňský rok Švédsko před Portugalskem, Francií, Lotyšskem a Chorvatskem. Na chvostu je Kypr.

Index prosperity je společným projektem iniciativy Evropa v datech a České spořitelny.

Vysloužilých spotřebičů se zbavte správně

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám