Hlavní obsah

Zemřela vyhlášená recidivistka Máňa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

V minulých dnech zemřela Marie Lavičková, kterou znali lidé jako vyhlášenou postavičku z centra Českých Budějovic a také z dokumentu Máňa Olgy Sommerové. Ze svého 56letého života strávila třicet let za mřížemi. Když vyhlásil Václav Klaus amnestii, protestovala.

Foto: Film Máňa

Slavná vězeňkyně Máňa v dokumentu Olgy Sommerové

Článek

„Já mám zlodějinu asi v krvi a kradu, kradu a kradu,“ vyprávěla Lavičková ve známém dokumentu Olgy Sommerové Máňa.

Marie Lavičková nikdy nepracovala, byla radši ve vězení než na svobodě a živila se krádežemi. Když ji pustili ven, vyrazila do hostince Čep, do nádražní restaurace i dalších putyk v Českých Budějovicích. Žila na ulici i ve squatech. Byla svým způsobem exhibicionistka a na řadě akcí předváděla nejen tanec prostitutky, ale také striptýz.

Za mřížemi pak byla jako doma a tamní péči si pochvalovala. V roce 2013, když prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii, těšili se vězni domů. Máňa se znovu „proslavila“ svým protestem. Prostě chtěla zůstat za mřížemi.

Na svobodě jí to ale moc nešlo. „Našli ji podchlazenou na jedné z laviček v Budějovicích a musela do nemocnice,“ sdělil Novinkám zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno. Marie Lavičková pocházela z Chlumu u Křemže na Českokrumlovsku, zemřela 8. března a rodina se s ženou, která budila pozornost, rozloučila v úzkém kruhu bez obřadu.

Foto: Film Máňa po deseti letech

Slavná vězeňkyně Máňa v dokumentu Olgy Sommerové

Marcel spí v mrazech u výměníku tepla, do práce se mu nechce

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám