Hlavní obsah

Zemřela válečná veteránka Božena Ivanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 96 let zemřela poslední příslušnice 2. československé paradesantní brigády v Sovětském svazu Božena Ivanová. Válečná veteránka vstoupila do československé zahraniční armády v roce 1944 a prošla paradesantním výcvikem. V armádě působila jako spojařka. O jejím úmrtí informovala Československá obec legionářská.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ve věku 96 let zemřela válečná veteránka Božena Ivanová (na snímku z 29. října 2019).

Článek

Ivanová se narodila v Praze, její rodina ale odešla ve 30. letech minulého století do Sovětského svazu, kde se její rodiče po vypuknutí války zapojili do formování československého armádního sboru.

Ivanová se do armády přihlásila již ve svých 15 letech v lednu 1944 a byla jednou z 18 žen, které mohly absolvovat paradesantní výcvik. Při něm absolvovala trojici seskoků z balonu.

„Nevěděla jsem, co to obnáší. 700 metrů vysoko, dole nevidíte nic. Vystrčili nás z balonu, padák jsme měli na karabině. Letěli jsme volným pádem. Já o sobě nevěděla, až když to se mnou trhlo a otevřel se padák, přišla jsem k sobě. Přistání bylo měkké, do sněhu,“ popsala výcvik.

Zemřela válečná veteránka z východní fronty Naděžda Brůhová

Domácí

Přímo do bojů Ivanová nezasáhla, díky dobré znalosti ruštiny působila mimo jiné na letišti, kde probíhal výcvik pilotů 1. čs. stíhacího leteckého pluku v SSSR.

Po válce působila jako úřednice. V roce 2019 obdržela od prezidenta medaili Za hrdinství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám