Hlavní obsah

Zemřela Slávka Peroutková, třetí žena Ferdinanda Peroutky

• Aktualizováno

Novinářka Slávka Peroutková zemřela v neděli ve věku 94 let. Byla třetí ženou spisovatele, dramatika a publicisty Ferdinanda Peroutky. O svém muži napsala knihu a také stála u zrodu prestižního novinářského ocenění Cena Ferdinanda Peroutky. O jejím úmrtí informovala Terezie Kaslová, vnučka Ferdinanda Peroutky.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slávka Peroutková na fotografii z roku 2005

Článek

Slávka Peroutková, za svobodna Fenclová, se narodila 9. listopadu 1922 v Trutnově. Pocházela z pražské podnikatelské rodiny Fenclových, její strýc Antonín například provozoval slavnou Smíchovskou arénu.

Po druhé světové válce se seznámila s novinářem Ferdinandem Peroutkou a v roce 1948 za ním s velkými peripetiemi emigrovala do Londýna a následně do USA. V roce 1955, po smrti druhé Peroutkovy ženy, se stala jeho ženou třetí. Pracovala jako písařka, hlasatelka a občas jako rozhlasová herečka v Rádiu Svobodná Evropa.

Do Českosloveska se vrátila po revoluci v roce 1989.

Slávka Peroutková se významně podílela na vzniku Peroutkovy expozice v Památníku Karla Čapka ve Strži. V polovině 90. let stála u vzniku Ceny Ferdinanda Peroutky, která oceňuje práci českých novinářů.

O svém muži napsala knihu Muž přítomnosti, která nejprve vyšla u Škvoreckých ve vydavatelství Sixty Eight Publishers a v roce 1995 v Nakladatelství Lidové noviny pod názvem Deníky, dopisy, vzpomínky.

V roce 2005 vyšly její paměti pod názvem Třetí ženou svého muže - Třiatřicet let s Ferdinandem Peroutkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám