Hlavní obsah

Zemřela psycholožka Prekopová, propagátorka kontroverzní terapie objetím

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ve věku 90 let zemřela v Praze psycholožka Jiřina Prekopová, která byla propagátorkou tzv. teorie pevného objetí. Tuto teorii mnozí lékaři a psychologové považují za kontroverzní.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Psycholožka Jiřina Prekopová (na snímku z 13. října 2019) zemřela 7. září 2020 v Praze. Bylo jí 90 let.

Článek

Prekopová se narodila v roce 1929 v Prostějově. Vystudovala psychologii na olomoucké univerzitě, práci ale nesměla vykonávat, proto odešla v 50. letech do bývalých Sudet a stala se učitelkou, posléze pracovala v zemědělství. Její manžel byl politický vězeň, v 70. letech emigrovali do Západního Německa.

Tam se posléze dostala k práci v oblasti psychologie. Pracovala v centru pro autisty, kde se setkala s teorií pevného objetí. Tu pak sama dále rozvíjela a propagovala ji jako prostředek obnovy lásky v rodině.

Jak poznat citové vydírání a nestát se jeho obětí

Vztahy a sex

Při této terapii je nejčastěji dítě objímáno svým rodičem, terapeutem či učitelem po dlouhou dobu a velmi pevně, a to i když se kontaktu brání. Teorie podporuje vyplavení negativních pocitů a trvá tak dlouho, dokud objímaná strana, nejčastěji tedy dítě, nepříjme pozitivní pocity. Lze jej provádět tváří v tvář, případně tak, že dítě leží na břiše a rodič na něm.

Klinické účinky metody nebyly prokázány a podle některých psychologů poškozuje tato metoda psychiku dítěte.

Instituty Jiřiny Prekopové byla založeny v Německu, Rakousku i v Mexiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám