Hlavní obsah

Zemřela manželka Jana Švejnara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Dominikánské republice v úterý zemřela manželka ekonoma Jana Švejnara Katherine Terrell Švejnarová. Byla, stejně jako její muž, ekonomka. Se Švejnarem měla dvě děti. Bylo jí 59 let. Její smrt ČTK oznámil ve středu Švejnarův tajemník Daniel Herman.

Článek

Příčinou smrti byly dlouhodobé dýchací potíže, spekulovalo se o rakovině hrtanu, ona sama o svém zdraví ale nikdy nemluvila.

Působila jako profesorka na michiganské univerzitě. Věnovala se především ekonomice zemí střední Ameriky a střední a východní Evropy. Zejména pak dopadem globalizace na tyto regiony. K oběma oblastem měla úzký vztah. V Latinské Americe vyrostla, z střední Evropy byl její manžel, se kterým také napsala několik ekonomických studií.

Švejnarová se za svého muže provdala v roce 1979, apo pěti letech přijela poprvé do Československa. Po revoluci trávila v Česku hodně času.

Švejnarová mluvila anglicky, španělsky, francouzsky a trochu česky. Výrazně podporovala svého muže v jeho neúspěšné kandidatuře na prezidenta v roce 2008. V době jeho kampaně ho přijela podpořit i s dětmi, dcerou Laurou a synem Danielem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám