Hlavní obsah

Zemřel nejznámější český filatelista Ludvík Pytlíček

Ve věku 76 let zemřel filatelista Ludvík Pytlíček ze Semil, donedávna majitel zřejmě největší sbírky známek v Česku. S odvoláním na příbuzné filatelisty o tom informuje server Blesk.cz. Pytlíčkovu sbírku zahraniční pojišťovny oceňovaly na více než 100 milionů korun. Předloni se ji ale rozhodl postupně rozprodat, protože jeho děti filatelistický koníček nezdědily.

Foto: Petr Eret, ČTK

Filatelista Ludvík Pytlíček

Článek

Pytlíček skončil před Vánocemi v jedné z pražských nemocnic poté, co byl nalezen nedaleko svého domu v bezvědomí. [celá zpráva]

Jeho dům byl otevřený. Podle serveru se ale vloupání a přepadení neprokázalo. Do své smrti se už sběratel z bezvědomí neprobral, příčinou úmrtí byla cévní mozková příhoda.

Pytlíčkova sbírka známek z let 1918-1939 čítala 5000 listů a získala řadu ocenění na mezinárodních výstavách. Odhaduje se, že za prodej sbírky dostal padesát až šedesát milionů korun.

Nejvzácnější známka celé kolekce - žilkovaná čtyřkoruna s převráceným přetiskem Pošta československá 1919 - se prodala za 7,8 milionu korun. „Československé známky první republiky jsou na vrcholu, některé dosahovaly násobných cen proti katalogovým cenám. Prakticky 99 procent nabízených známek se prodalo. Jsem nadmíru spokojený,” prohlásil Pytlíček po aukci v pražském Obecním domě loni v březnu. Na této aukci postupný prodej své kolekce završil.

Potkal se s královnou i císařem

Pytlíček byl členem prestižního světového klubu majitelů filatelistických rarit „Club 100 de Monte Carlo de l'Elité de la Philatelie“. Díky tomu se sběratel seznámil například s anglickou královnou Alžbětou II., japonským císařem Hirohitem nebo monackým knížetem Albertem II. Jako člen klubu totiž dostával pozvánky na vybrané slavnostní recepce panovníků.

Sbírání známek propadl Ludvík Pytlíček už coby dvanáctiletý. Na výstavě známek v Praze, kam ho vzal s sebou jeho otec, zjistil, že filatelisté dostávají za své sbírky medaile. To se mu tak líbilo, že se rozhodl si úspěšnou sbírku také vybudovat.

„Postupně se mi poštěstilo koupit řadu vzácných známek. Šel jsem po unikátních věcech, a když jsem nějakou našel, tak jsem nekoukal na peníze a nakupoval," popisoval své začátky novinářům už dříve Pytlíček.

Svoji vzácnou sbírku známek vydal v roce 2008 i knižně. Sběratel měl spory se Svazem českých filatelistů kvůli podezření z obchodování s padělky, soud ho ale osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám