Hlavní obsah

Zemřel Mojmír Petráň, tvůrce přelomového mikroskopu

Ve věku 99 let zemřel v sobotu 13. srpna vědec Mojmír Petráň. Na Facebooku o tom dnes informovala Učená společnost ČR, jejímž členem Petráň byl. Petráň společně se svým kolegou Milanem Hadravským v 60. letech sestrojili a patentovali konfokální mikroskop s dvojitým řádkováním.

Foto: Profimedia.cz

Mojmír Petráň na snímku z roku 2012

Článek

Vynález znamenal převrat v mikroskopických technikách a přispěl k bouřlivému rozvoji molekulární buněčné biologie. Vědec Petráň byl i protinacistickým odbojářem.

„S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 13. srpna zemřel ve věku 99 let člen Učené společnosti prof. Mojmír Petráň, autor konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním,“ uvedli zástupci Učené společnosti ČR.

Svůj přelomový vynález Petráň a Hadravský, kteří v 60. letech působili na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni, patentovali v roce 1967 ve Spojených státech. Publikovali ho v roce 1968 ještě před okupací Československa.

Přelomový přístroj vyráběný na koleni

Po srpnové okupaci Petráň upadl v nemilost, neboť v době pražského jara sympatizoval s reformními politiky. Svůj mikroskop pak musel vyrábět „podomácku“ pod záštitou JZD Komorno u Plzně. Kvůli tomu vzniklo jen několik kusů přístroje.

Mojmír Petráň se narodil 28. března 1923 v Praze. Za druhé světové války pracoval jako technik v továrně a účastnil se odboje, načerno stavěl přijímače pro zachycení zahraničního vysílání, aktivně se pak účastnil bojů při Pražském povstání. V roce 1946 byl vyznamenán Československou vojenskou medailí Za zásluhy II. stupně.

Po válce vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Poté pracoval ve Fyziologickém ústavu Československé akademie věd. V roce 1960 se Petráň přestěhoval do Plzně a habilitoval se v oboru lékařské fyziky na tamní lékařské fakultě prací na téma hledání jiných než elektrických projevů nervového a svalového vzruchu.

V letech 1964 až 1966 vědec pobýval na Yaleově univerzitě v USA. V roce 1968 obhájil profesuru. Kvůli tomu, že byl pro komunisty nepohodlný, pak ale až do roku 1989 pracoval na pozici mladšího vědeckého pracovníka. Řádným profesorem pro obor biofyzika byl jmenován až v roce 1990. Později pracoval v Ústavu buněčné biologie a patologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Petráň byl členem řady vědeckých společností, kromě Učené společnosti ČR byl například čestným členem britské Královské mikroskopické společnosti. V říjnu 2005 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám