Hlavní obsah

Zemřel Luboš Dobrovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 87 let zemřel disident a bývalý ministr obrany Luboš Dobrovský. V čele resortu byl letech 1990-1992. Byl také kancléřem Václava Havla a významným novinářem. V letech 1996 až 2000 byl velvyslancem v Rusku. O jeho úmrtí informoval ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Foto: Profimedia.cz

Luboš Dobrovský na snímku z roku 2011.

Článek

Dobrovský se narodil v roce 1932 v Kolíně. Pracoval v Československém rozhlase, v roce 1968 se podílel na podzemním vysílání rozhlasu.

Byl členem KSČ, v roce 1970 ze strany vystoupil. Byl signatářem Charty 77. V té době pracoval jako myč oken a topič. Publikoval v samizdatových tiskovinách a také je redigoval. Po sametové revoluci se stal mluvčím Občanského fóra.

Po revoluci začala jeho kariéra politika a diplomata. Nejprve byl náměstkem na ministerstvu zahraničí, pak se stal ministrem obrany.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Luboš Dobrovský (vpravo) na snímku z roku 1990 s Jiřím Dienstbierem st.

Od roku 1992 do roku 1996 vedl kancelář prezidenta Václava Havla a následně se stal českým velvyslancem v Ruské federaci. V roce 2002 obdržel z rukou prezidenta Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Dobrovský byl i překladatelem, překládal z ruštiny a polštiny. V poslední letech byl nezávislým komentátorem a analytikem v oblasti bezpečnosti a mezinárodních vztahů.

Zemřel britský filozof a politolog sir Roger Scruton

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám