Hlavní obsah

Zemřel generálporučík Jaroslav Klemeš, poslední výsadkář vyslaný z Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 95 let v pondělí zemřel generálporučík Jaroslav Klemeš, poslední výsadkář vyslaný za druhé světové války z Británie do Československa. Byl příslušníkem paradesantního výsadku Platinum-Pewter. V roce 2016 obdržel nejvyšší státní ocenění, Řád Bílého lva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Válečný veterán Jaroslav Klemeš

Článek

O jeho úmrtí informoval na Twitteru ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Příslušník československého zahraničního odboje za druhé světové války Jaroslav Klemeš se narodil 31. ledna 1922. Bojoval ve Francii a Británii, v únoru 1945 byl vysazen jako radista skupiny Platinum-Pewter. V noci z 16. na 17. února 1945 přistál poblíž Nasavrk na Chrudimsku a z území Protektorátu vysílal zprávy do Anglie. Zapojil se i s vysílačkou Anna do pražského povstání.

Za své zásluhy Klemeš získal Československý válečný kříž a další ocenění.

Po nástupu komunistické diktatury byl v roce 1950 z armády propuštěn a později zatčen. Byl degradován a odsouzen ke dvěma letům vězení za údajné neoznámení trestného činu zrady.

Po návratu z vězení mu byl určen nucený pobyt v Ústí nad Labem a práce v dělnických profesích. Pracoval jako skladník, závozník a řidič ČSAD v Ústí nad Labem. Komunistická StB ho na přelomu 50. a 60. let vedla jako svého spolupracovníka.

V roce 1968 a 1990 byl rehabilitován. V roce 1997 mu byla udělena Medaile za hrdinství a loni v říjnu obdržel Řád Bílého lva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám