Hlavní obsah

Zemřel popularizátor vědy Boris Valníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu zemřel astrofyzik, astronom, popularizátor vědy a nestor české a československé kosmonautiky Boris Valníček. Bylo mu 94 let. Ve čtvrtek to oznámil jeho syn. Valníček stál u zrodu československého kosmického výzkumu.

Foto: ČTK

Astrofyzik, astronom a popularizátor vědy Boris Vaníček

Článek

Koordinoval československou účast na vesmírném programu socialistických zemí Interkosmos, v jehož rámci se v březnu 1978 dostal do kosmu Vladimír Remek jako první člověk z jiné země než Sovětského svazu a USA.

V listopadu téhož roku zamířila na samostatnou oběžnou dráhu první československá družice Magion 1, určená pro výzkum nízkofrekvenčních elektromagnetických jevů v magnetosféře a ionosféře.

Československé přístroje byly použity rovněž na několika sovětských družicích nebo sondách.

Před 40 lety zanikla první československá družice Magion

Historie

Boris Valníček se narodil 11. dubna 1927 v Jičíně, jeho otec byl legionářem v Rusku, kde se seznámil i se svojí ženou.

Za druhé světové války působil v domácím odboji ve skupině Předvoj, po osvobození vystudoval meteorologii a experimentální fyziku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

V roce 1950 nastoupil do Astronomického ústavu Československé akademie věd, kde se nejprve věnoval meteorologii a dlouhodobým změnám počasí, později dlouhá léta působil jako vedoucí skupiny kosmického výzkumu.

Mezi jeho největší profesní úspěchy patří vedení, organizace a koordinace československého podílu na vesmírném programu Interkosmos, jehož náplní byl astronomický výzkum pomocí družic vysílaných do vesmíru.

Ve spolupráci s dalšími ústavy a podniky vznikaly špičkové přístroje, které byly vysílány do vesmíru.

Zemřel Josef Haisler, český vynálezce tanku jezdícího pod vodou

Domácí

Kromě vysílaných sond, jejichž účelem bylo například měření měkkého rentgenového záření Slunce a pozorování aerosolových vrstev při západu Slunce za Zemí, byl největším úspěchem československého týmu vedeného Valníčkem návrh a konstrukce automatických stabilizačních plošin.

Byly použity na sondách Vega určených k průzkumu Halleyovy komety, planety Venuše i na orbitální stanici Mir.

Valníček napsal desítky odborných i populárně naučných publikací, v Československé televizi se podílel na pořadu pro děti Magion, astronomii a vesmír přibližoval i posluchačům rozhlasu.

„Byl také nadšený myslivec a chovatel jezevčíků,” dodal jeho syn Igor Valníček.

Pohřeb Borise Valníčka se uskuteční 7. října ve 13 hodin ve velké obřadní síti strašnického krematoria v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám