Hlavní obsah

Zeman: Uzávěra průmyslu je riskantní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány

Prezident Miloš Zeman by se nebránil zavedení lockdownu v průmyslu, ačkoliv je to riskantní, pokud by současná opatření nezabrala. Doufá ale, že k tomuto kroku nedojde. Řekl to v rozhovoru pro televizi CNN Prima News. Prezident je přesvědčen, že v září epidemie skončí díky vakcinaci. V té době by podle jeho slov měla být větší část národa proočkována.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Prezident věří, že navzdory lamentacím se katastrofa už blíží svému díky očkování. Na podzim by podle jeho slov měla být větší část národa proočkována: „tedy všichni, kteří se chtějí nechat naočkovat. A a já věřím, že ta lehce dementní skupina, která to nechce, změní svůj názor, a v tomto okamžiku pandemie skončí,” řekl Zeman.

Putin mi slíbil dodávku vakcíny Sputnik, oznámil Zeman

Koronavirus

Apeloval na to, aby lidé dodržovali opatření, v zaměstnání nosili roušky a byli testováni. „Samozřejmě, že v nejhorším případě můžeme sáhnout i k tomu lockdownu, ale snažme se především aplikovat ta jiná opatření, která vláda přijala. A když nebudou stačit, sáhněme i k tomuto,” řekl Zeman.

Prezident se vyslovil pro přísné tresty a sankce pro ty, kteří porušují zákonná ustanovení. Tvrdí, že existuje časové ohraničení nynějších opatření a situace není bezvýchodná díky vakcínám. „Vydržte šest měsíců. Je tu konečně účinná zbraň, která se jmenuje vakcína,” prohlásil Zeman.

Česko se v boji s pandemií stalo ostrůvkem zkázy a beznaděje, tvrdí CNN

Domácí

Kvůli nedostatku vakcín, oslovil prezident Miloš Zeman šéfa Kremlu Vladimira Putina se žádostí o dodávku vakcíny Sputnik V.  Podle Zemana  bude žádosti vyhověno. „Ale budeme samozřejmě potřebovat certifikaci, o které jsem mluvil. Už dnes dupe ve frontě třicet zemí s žádostí o Sputnik. A něco podobného je to i s čínskou vakcínou Sinopharm. Budou-li nás různí Koudelkové varovat před ruskou nebo čínskou vakcínou, tak je dobré jim říci, že vakcína nemá žádnou ideologii,” řekl prezident.

Situace je vážná, ale průmysl jen tak zastavit nejde, tvrdí šéf svazu

Koronavirus

Ve Sputnik má prezident důvěru a klidně by se touto vakcínou nechal naočkovat. „Mám Pfizer, ale klidně bych se nechal naočkovat, protože Sputnik má stejně jako Pfizer devadesáti dvouprocentní účinnost. Daleko horší je třeba AstraZeneca, kde jsou pochybnosti o její účinnosti obecně a účinnosti vůči starší populaci zvláště,” řekl Zeman.

Premiér Andrej Bbaiš má ve Sputnik důvěru a stačila by mu certifikace Státního úřadu pro kontrolu léčiv, nemuselo by se podle něj čekat na doporučení Evropské lékové agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám