Hlavní obsah

Zeman trvá na možnosti jmenovat nástupce Rychetského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman tvrdí, že disponuje právní analýzou, podle níž neexistuje překážka, proč by nemohl jmenovat nového předsedu Ústavního soudu ještě před koncem svého mandátu. Ten končí počátkem března, zatímco mandát předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského až v srpnu .

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 konstatoval, že ve středu jmenoval čtveřici rektorů vysokých škol, přičemž jmenování jednoho z nich nabude platnosti až k 18. březnu, tedy po konci Zemanova mandátu.

„Čekal jsem, že se nějaký právní purista ozve a nikdo se neozval,“ uzavřel prezident tento „trošičku anekdotický příklad“, jímž se pokusil proces možného předčasného jmenování šéfa Ústavního soudu dokreslit.

Zeman dodal, že rozhodnutí hodlá zveřejnit až po prezidentských volbách, neboť je to podle něj „relativně okrajové téma“ a on nechce, aby bylo některými kandidáty zneužito.

Zeman loni rozdal svým úředníkům rekordní odměny

Domácí

Pokus jmenovat nového předsedu Ústavního soudu několik měsíců před koncem mandátu toho stávajícího, je podle některých právníků kontroverzní, či dokonce protiústavní.

Prezident v rozhovoru rovněž opakovaně podpořil předsedu ANO Andreje Babiše v jeho prezidentské kandidatuře a oznámil, že vyznamená Řádem bílého lva rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena.

Došlo i na hokej

Prezident se vyjádřil mimo jiné i k zisku stříbrné medaile hokejovou reprezentací do 20 let. „Asi mě někteří lidé zabijí, když to teď nahlas řeknu,“ odtušil prezident.

„Napadlo mě, že by možná našemu dospěláckému hokejovému mužstvu prospělo, kdyby bylo nahrazeno touto dvacítkou, a dokonce, že výkony českého hokeje by výrazně stouply,“ řekl prezident.

Van der Bellen ve volbách vyzyvatele převálcoval, šéf Strany piva porážku zapije

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám