Hlavní obsah

Zeman se v projevu omluvil, pochválil šikovné a rýpl si do haterů

Novinky, Petr Jemelka
Praha

Prezident Miloš Zeman prostřednictvím televizních obrazovek pronesl projev při příležitosti státního svátku 28. října. Vyzdvihl zásluhy vyznamenaných osobností i těch, kdo státní ocenění neobdrželi, přestože se zasloužili o stát a rozvoj společnosti. Naopak si rýpl do těch, kdo podle něj sami nic nedokázali, ale špiní práci druhých. Oceněným i občanům se Zeman omluvil, že vyznamenání kvůli epidemii koronaviru nemůže předat osobně.

Projev prezidenta Miloše Zemana Video: ČTK

 
Článek

„Dějiny jsou tvořeny skutečně lidmi, kteří v životě něco dokázali. Zasadili strom, postavili dům, zplodili dítě. A nejsou to jenom desítky vyznamenaných na Pražském hradě, ve Vladislavském sále. Jsou to tisíce, desetitisíce, statisíce, miliony lidí, kteří svým způsobem mají za sebou úctyhodnou životní dráhu a mohou se ohlédnout za sebou a vidět, že tato dráha byla úspěšná,“ prohlásil český prezident ve svátečním projevu.

U příležitosti 28. října se průčelí Pražského hradu z Hradčanského náměstí zbarvilo do české trikolory.Video: Novinky

Směrem k občanům se český prezident obrátil s prosbou, aby spolu s ním oslavili 28. říjen jako nejvýznamnější den české státnosti. „Já věřím, že ti, kdo se na mě dnes dívají, budou spolu se mnou slavit svátek 28. října jako jejich svátek, svátek jejich díla,“ řekl.

S domovnicí se nediskutuje

V prezidentově svátečním projevu nechyběla ani již zmíněná kritika části spoluobčanů, byť byla na jeho poměry smířlivá, mírná a bez peprných výrazů.

„Vím, že existují i lidé, kteří sami nic nedokázali, ale zato špiní práci těch druhých. Nevšímejme si jich, ať jsou to hateři na sociálních sítích nebo někteří komentátoři v médiích. Vzpomínám si na slova svého přítele Pavla Dostála, který říkal: s domovnicí se nediskutuje,“ řekl Zeman.

Obejměte manželku a manžela a užijte si společné chvíle, vzkázal národu Babiš

Domácí

Probíhající epidemii český prezident zmínil v úvodu projevu, když připomněl, že před dvěma týdny vyzýval k dodržování vládních opatření proti koronaviru, „ale také jsem apeloval na to, aby byli pokutováni ti, kdo tato opatření nedodržují, protože tím škodí sami sobě i druhým“.

„Na shledanou v lepších časech,” zakončil prezident středeční projev, který nahradil tradiční oslavu na Pražském hradě spojenou s udělováním státních vyznamenání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám