Hlavní obsah

Hrad: Zeman se spojí s Fialou přes video, chystá se přijmout demisi vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by se měl spojit s lídrem koalice SPOLU Petrem Fialou (ODS) v sobotu prostřednictvím videokonference. Už v pátek by měl stejným způsobem mluvit s končícím premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Uvedl to ve čtvrtek na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„V sobotu se mají spojit,” potvrdila Novinkám videohovor mezi Zemanem a Fialou Adéla Valentová z mediální sekce ODS. Naplánován je na 13:00, upřesnila.

Zeman je nyní hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN), kde byl nově přesunut z JIP na běžný pokoj. Návštěvy u hlavy státu ale nemocnice kvůli epidemii koronaviru nepovoluje.

„Dne 5. listopadu 2021 se prezident republiky spojí s předsedou vlády Andrejem Babišem. Dne 6. listopadu 2021 bude prezident republiky prostřednictvím videokonference jednat s předsedou Občanské demokratické strany Petrem Fialou,“ uvedl Ovčáček.

Babiš se nechal dříve ve čtvrtek slyšet, že mu ředitel ÚVN spojení prostřednictvím videokonference nabídl, ale že ho odmítl, protože ho nepovažuje za vhodné. Později potvrdil, že si v pátek se Zemanem zavolají.

Babiš: Jsem třikrát očkovaný, zákazu vidět prezidenta nerozumím

Domácí

Zeman nechal připravit návrh přijetí demise vlády

Fiala, který je kandidátem koalic SPOLU a PirSTAN na premiéra, v úterý s odvoláním na informace od hradního kancléře Vratislava Mynáře uvedl, že by se měl s prezidentem setkat, až bude hlava státu přesunuta na „normální pokoj“. K tomu podle ÚVN došlo ve čtvrtek.

Vedení STAN kývlo na vládní dohodu a potvrdilo rozdělení resortů s Piráty

Domácí

Hrad na svém webu ve čtvrtek informoval, že prezident uložil své kanceláři „připravit návrhy rozhodnutí hlavy státu o přijetí demise vlády a pověření vlády plněním výkonu funkcí dle Ústavy České republiky, a to do ustanovení nové vlády“.

Budoucí kabinet by měly sestavit koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Zeman je v nemocnici od neděle 10. října. Veřejnost o jeho zdravotním stavu příliš neví, Hrad se totiž s odvoláním na absenci prezidentova souhlasu k jeho zdraví téměř nevyjadřuje. Hlava státu nevydala ani žádné prohlášení k výsledku voleb.

ÚVN v polovině října informovala Senát, že Zeman není schopen vykonávat funkci. Zákonodárci se kvůli tomu začali připravovat na možnou aktivaci článku 66 Ústavy ČR o dočasném přechodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Senát avizoval, že před rozhodnutím bude chtít aktualizovanou zprávu.

Reklama

Výběr článků

Načítám