Hlavní obsah

Zeman se setkal s Čaputovou, ta zamířila i za studenty a na Národní třídu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu přijal na Pražském hradě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ta do České republiky přijela den před 17. listopadem. Události let 1939 a 1989 si vpodvečer připomněla u památníku na Národní třídě, kam položila květiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila 16. listopadu 2022 kytici k památníku Sametové revoluce na Národní třídě.

Článek

„Tento rok má pro mě 17. listopad specifický odkaz vzhledem k tomu, čemu čelíme v obou zemích. To je zvýšená míra frustrace, nespokojenosti až nenávisti,“ řekla Čaputová na Národní třídě. „Odkaz 17. listopadu pro mě tento rok je, že slušnost není slabost,“ doplnila i s ohledem na sametovou revoluci, protože slušnost podle ní byla tehdy schopna změnit i režim, ač je možná „tišší a nenápadnější“.

Zeman s Čaputovou řešil podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka zejména Ukrajinu a incident na východě Polska, který v úterý zasáhla raketa. Probrali také migraci.

Foto: Fotoarchiv KPR, foto Hana Brožková, ČTK

Prezident Miloš Zeman přivítal na Pražském hradě slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou.

Slovenská hlava státu se ve středu odpoledne zúčastnila rovněž debaty se studenty fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Čaputová byla v České republice ve stejném termínu i loni. Tehdy Zemana navštívila během jeho dlouhodobé hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Byla rovněž na Národní třídě.

Zatím naposledy navštívila Čaputová ČR letos v květnu, kdy se poklonila památce parašutistů, kteří se ukrývali v kryptě kostela v Reslově ulici poté, co v roce 1942 odstranili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Zemana v nemocnici navštívila slovenská prezidentka Čaputová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám