Hlavní obsah

Zeman přijal na Hradě Šlechtovou, zřejmě řešili nástupce Bečváře

Praha

Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) se ve středu setkala s prezidentem Milošem Zemanem, s nímž chtěla mluvit o svém postoji ke změně na místě šéfa generálního štábu. Současnému náčelníkovi generálního štábu Josefu Bečvářovi vypršelo funkční období loni v létě. Šlechtová schůzku po jejím skončení pro média nekomentovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Karla Šlechtová.

Článek

Jednání s prezidentem podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka trvalo přibližně hodinu. „Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 28. února 2018 na Pražském hradě na její žádost ministryni obrany Karlu Šlechtovou,” uvedl Ovčáček na sociálních sítích.

Ministryně už dříve novinářům řekla, že hodlá navrhnout nového náčelníka generálního štábu, který by měl také provést další změny štábu. Svůj návrh v lednu projednala s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) i s některými členy sněmovního výboru pro obranu. S dalším postupem čekala na schůzku s prezidentem.

Předchůdce Šlechtové Martin Stropnický (ANO) Bečvářova nástupce nehledal kvůli sněmovním a prezidentským volbám a Bečvářovi mandát prodloužil o rok. Podle informací ČTK devětapadesátiletý Bečvář požádal o další prodloužení mandátu do konce letošního roku už ministra Stropnického, ten ale po dobu svého působení na obraně nerozhodl.

Šlechtová je s generálním štábem ve sporu ohledně požadavků armády na výzbroj. O tom, kdo by podle ní měl vystřídat Bečváře, však veřejně nemluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám