Hlavní obsah

Zeman poškozuje ČR a diskredituje tajné služby, tvrdí poslanci

• Aktualizováno

Výrok prezidenta Miloše Zemana o údajném cizím státním příslušníkovi podezřelém ze spolupráce s islámskými teroristy, který se má pohybovat na českém území, poškozuje ČR u zahraničních partnerů. Podle poslance Ivana Gabala (KDU-ČSL) je prezident dokonce neschopen výkonu funkce, pokud není s to udržet tajnou informaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Ivan Gabal

Článek

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Gabal uvedl, že musí vycházet z předpokladu, že co řekne Zeman, je pravda.

„Takže pokud je to pravda, tak je to obrovská diskreditace vůči našim západním partnerům a zpravodajským službám,” řekl. Česká bezpečnost je podle něj přitom na spolupráci s dalšími tajnými službami závislá.

Nejen, že se prezident tímto výrokem aktivně podílí na šíření paniky a strašení veřejnosti, ale k ohrožení její bezpečnosti tím také zároveň sám přispívá
Poslankyně Jana Černochová (ODS)

„Jestliže Miloš Zeman není schopen udržet takovou informaci, pokud ji dostal, tak podle mého názoru není schopen výkonu funkce,” uvedl Gabal. Informace podle něj měla zůstat v tajnosti.

„Pokud dojdou cizí zpravodajské služby k závěru, že u nás se takové informace prozrazují, tak nám je prostě nemohou říct,” dodal.

Příště nám partneři  nic neřeknou, bojí se Korte

Poslanec Daniel Korte (TOP 09), který je členem sněmovního výboru pro bezpečnost, se obává toho, že Zeman není schopen zvážit dopad svých slov.

„Je sice hezké, že neuvedl jméno a národnost, ale ona utajovaná skutečnost je logicky i to, že se po něm pátrá. Tímto ho v podstatě varoval," řekl. Souhlasí i s tím, že ostatní rozvědky budou ostražité v tom, o co se s českými kolegy podělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniel Korte (TOP 09), předseda sněmovní komise pro kontrolu použití odposlechů

Další z členek výboru pro obranu Jana Černochová (ODS) uvedla, že zveřejnění podobné informace od ústavního činitele je krajně nezodpovědné a nebezpečné.

„Nejen, že se prezident tímto výrokem aktivně podílí na šíření paniky a strašení veřejnosti, ale k ohrožení její bezpečnosti tím také zároveň sám přispívá,” uvedla.

Událost podle ní může zmařit práci zpravodajských služeb a bezpečnostních složek státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslankyně Jana Černochová (ODS)

Mírnější byl místopředseda výboru pro obranu Bohuslav Chalupa (ANO). „Jestli (Zeman) naznal, že to zveřejní, tak to zveřejnil,” řekl. Hrozbu teroru podle něj hlava státu nezvýšila. „Ale může to zvýšit nervozitu obyvatelstva. Pocit, že nebezpečí je za dveřmi. Myslím, že to nepřispěje ke klidu,” dodal.

Na kritiku na adesu hlavy státu reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Opět se ozval tradiční antizemanovský sbor, který svými výkřiky už nikoho nemůže překvapit,“ uvedl nejdříve na Twitteru.

„Kritici výroků pana prezidenta nemají informace a o případu nevědí. Pan prezident samozřejmě nenarušil práci našich zpravodajských služeb,“ napsal tamtéž později.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám