Hlavní obsah

Zeman podepsal zdražení cigaret a zelenou naftu pro zemědělce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman podpisem novely zákona o spotřebních daních potvrdil zvýšení daně z cigaret. Krabička může zdražit o tři až čtyři koruny. Součástí normy, kterou Sněmovna schválila 10. září, je i zachování vratky části spotřební daně z nafty pro zemědělce, tedy takzvané zelené nafty. O podpisu novely informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Důvodem zvýšení sazby daně u tabákových výrobků je slabší kurz koruny, kvůli kterému neplní ČR sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Pokud by novela nezačala platit do 30. září, musela by vláda navrhnout ještě vyšší zdanění, protože by vycházela z kurzu koruny, který už ovlivnily loňské listopadové intervence České národní banky. Krabička by pak mohla zdražit až o sedm korun. Ministerstvo financí se obávalo, že by poté kuřáci kupovali cigarety více na černém trhu a stát by přišel o peníze.

Podpora zelené nafty skončila vloni, obnovena má být se zpětnou platností i pro letošní rok. Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Zemědělcům se bude vracet část spotřební daně, letos by mohli získat zpět asi 1,3 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako loni.

Novelu ve Sněmovně prosadila vládní koalice spolu s komunisty. ODS byla proti a TOP 09 a Úsvit se hlasování zdržely. Důvodem jejich postupu byl mimo jiné způsob prosazení daňových změn, který vláda původně navrhla ve dvou novelách. V rámci novely o zelené naftě poslanci nejprve schválili snížení spotřební daně na pohonné hmoty, po dvou dnech rozhodnutí změnili. Pravice kvůli tomu hrozila ústavní stížností. Senát obě daňové změny spojil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám