Hlavní obsah

Zeman podepsal šest zákonů, přibudou dva významné dny

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal šest zákonů. Mimo jiné zákon, který zavádí dva nové významné dny, či daňovou novelu. Podepsal také zákon, který Čechům umožní využívat ke spoření daňově podporovanou alternativu v panevropských penzijních produktech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ty budou moci nabízet například banky nebo pojišťovny. Tento typ spoření by měl být vhodný především pro lidi, kteří pracují ve více zemích EU.

Tato forma spoření by neměla nahradit penzijní produkty, ale měla by být další alternativou.

Podle další podepsané novely přibudou v kalendáři dva významné dny, 27. květen jako Den národního vzdoru a 25. červen jako Den odchodu okupačních vojsk.

Zeman požádal Fialu, aby pohnul s kanceláří pro běloruskou opozici

Domácí

Květnový den připomíná atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942.

Den odchodu okupačních vojsk připadá na výročí podpisu protokolu o odsunu sovětských vojsk z území bývalého Československa v roce 1991.

Přeshraniční investiční fondy

Prezident podepsal i novelu, která sjednocuje předpisy i přeshraniční nabídky investičních fondů.

Zahraniční finanční instituce budou moci poskytovat investiční služby pro profesionální zákazníky, aniž by musely mít v tuzemsku pobočku.

Zeman podepsal i novelu námořního zákona, která má zabránit znečišťování moří vypouštěním lodního odpadu.

Fiala: Zeman by americkou základnu v Česku nepodpořil

Domácí

Kapitán námořní obchodní lodi i námořní jachty bude podle novely muset až na některé výjimky zajistit předání lodního odpadu přístavnímu zařízení před opuštěním přístavu unijního státu nebo státu Evropského hospodářského prostoru.

Prezident souhlasil i s novelou, podle které musí úřady provádět atestovanou elektronickou spisovou službu až od roku 2026. Odklad navrhla nynější vláda, protože služba nebyla připravena.

Podle dalšího podepsaného zákona získají ozbrojené síly zemí EU nárok na vratku DPH, pokud se podílejí na společné bezpečnostní a obranné politice Unie. Nyní se tato možnost vztahuje na síly NATO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám