Hlavní obsah

Zeman podepsal novelu umožňující účinnější boj proti kůrovci

Prezident Miloš Zeman ve středu podepsal novelu lesního zákona, která má umožnit účinnější boj proti kůrovcové kalamitě. Ministerstvo zemědělství bude moci přijímat mimořádná opatření ohledně těžby dřeva a opětovného zalesňování. Normu minulý týden schválil Senát. O Zemanově podpisu informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Vlastníci lesů budou moci na základě mimořádných opatření odložit protikůrovcová opatření v lokalitách, kde by již kvůli kalamitě nebyla efektivní. Těžbu by pak mohli soustředit do míst, která ještě lze zachránit. Nemusely by se tak těžit suché stromy, ze kterých již hmyz vylétl.

O nezbytných opatřeních bude moci ministerstvo rozhodnout v případě kalamit v lesích na území nejméně dvou krajů. Případné odvolání proti rozhodnutí ministerstva nebude mít podle novely odkladný účinek.

Chemická opatření proti kůrovci mají být prováděna na skládkách vytěženého dřeva, nikoli v lesích. Právě plošné chemizace se obávají ekologové z Hnutí Duha.

Novela vstoupí v platnost okamžikem vyhlášení ve Sbírce zákonů, což má umožnit její okamžitou aplikaci ještě před sezonou se zvýšeným výskytem lýkožrouta smrkového.

ČR se s kůrovcovou kalamitou potýká posledních několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám