Hlavní obsah

Zeman poblahopřál Klausovi: Mohykán, který ještě neřekl poslední slovo

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman pogratuloval svému předchůdci, příteli a názorovému oponentovi v jedné osobě Václavu Klausovi u příležitosti jeho sobotních 80. narozenin. Označil ho za jednoho z posledních mohykánů svobody a očekává, že Klaus ještě neřekl ve prospěch země poslední slovo.

Foto: Novinky

Prezidenti Miloš Zeman a Václav Klaus na oslavě Klausových narozenin v červnu 2019

Článek

Zeman připomněl, že se názorově mnoho let střetávají a přou, nicméně zároveň uznávají názory toho druhého, což je podle něj v současnosti neobvyklé.

„Byl jsi po celých deset let výrazným prezidentem s jasnými názory, žádný zaprášený oleandr někde v koutku, žádná nic neříkající prázdná schránka bez špetky odvahy. Nejen v šedi politického průměru jsi byl výjimečným prezidentem republiky, což vyvolávalo zlost neschopných, ale i všehoschopných,” tvrdí Zeman s tím, že situace se od té doby nezměnila.

Klaus oslaví osmdesátiny v pátek na Pražském hradě

Domácí

Klausovu odvahu připomněl i v souvislosti s někdejší a kritizovanou opoziční smlouvou, kterou si tehdy největší političtí rivalové ODS a ČSSD, v jejichž čele Klaus a Zeman stáli, rozdělili moc ve státě. Podle Zemana budoucnost tuto dohodu z roku 1998 ještě ocení.

Zeman míní, že se svět nyní podobně jako v době normalizace noří do „uniformní šedi ubíjející názorovou pluralitu” a oceňuje proto Klausovy jasné názory. A věří, že z jeho svobodomyslnosti budou čerpat ti, kteří „zatouží po svobodě bez přívlastků a balastu ideologií”.

Klaus: Měl jsem dát moderátorovi rozhlasu pěstí. Jsem hovňousek

Domácí

Přání sepsané pro časopis Xantypa a zveřejněné na stránkách Hradu Zeman uzavřel proroctvím, v němž vyslovil naději, že Klaus „jistě ve prospěch této krásné země ještě neřekl poslední slovo”.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus: Vrbětice jsou vykonstruovaný strašák

Bývalý český prezident Václav Klaus považuje nově zveřejněné informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014...

Klaus dostal další pokutu

Exprezident Václav Klaus dostal pokutu deset tisíc korun za to, že v lednu navštívil bez zakrytých dýchacích cest uzavřenou restauraci, uvedl deník Blesk.

Výběr článků

Načítám