Hlavní obsah

Zeman nevylučuje kárnou žalobu na soudce v kauze Rath

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman uvažuje o tom, že podá kárnou žalobu na soudce Pavla Zelenku. Ten vedl senát pražského vrchního soudu, který označil odposlechy v kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha za nezákonné. Prezident to řekl v úterý na setkání s občany v Třemošné u Plzně.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Plzeňského kraje

Článek

„I prezident má právo podat kárnou žalobu v případě, že soudce pochybí. Já nevylučuji, že právě v této kauze této kárné žaloby využiji,“ prohlásil Zeman.

Právo navrhnout zahájení kárného řízení o kárné odpovědnosti soudce dává prezidentovi zákon o řízení ve věcech soudců. Hlava státu tak může učinit ve vztahu ke kterémukoli soudci.

Jako důkazní materiál by měla podle hlavy státu stačit krabice od vína naplněná bankovkami. Prezident zároveň upozornil, že parlament může změnit zákony tak, aby byla justice lépe kontrolována.

Pražský vrchní soud zrušil v kauze Rath loni před vánočními svátky rozsudek právě kvůli nezákonným odposlechům, které u nového řízení před Krajským soudem v Praze nepůjdou použít jako důkaz. Vrchní státní zastupitelství v Praze už dřív podalo ministrovi spravedlnosti Robertu Pelikánovi podnět k podání stížnosti kvůli zrušení verdiktu. Pelikán avizoval, že stížnost Nejvyššímu soudu v nejbližších podá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám