Hlavní obsah

Zeman možná milióny za svou knihu nedostane

Právo, trj
PRAHA

Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, jemuž Ottovo nakladatelství vydalo vzpomínky Jak jsem se mýlil v politice, zatím nedostal slíbený dvoumiliónový honorář a je ve hvězdách, zda se tak někdy stane. Nakladatelství a jeho dceřiná společnost Cesty totiž čelí trestním oznámením a finančnímu postihu za nelegální vydání posledního dílu Harryho Pottera v ČR a Čapkovy Dášeňky na Slovensku.

Článek

"Pravda je, že nedodrželi dohodnutou smlouvu, která se týkala vyplacení honoráře za tu knihu. Chci doufat, že je to z jejich strany technický omyl," uvedl Zeman a dodal: "Bylo to řádově za asi sto tisíc prodaných kusů."

Celkem se v Česku zatím prodalo přes 120 tisíc výtisků Zemanova bestselleru a na Slovensku několik tisíc výtisků. Zeman má smlouvu na dvacetikorunu z každého exempláře - osm procent z prodejní ceny jedné knížky, která stojí 249 korun.

Již dříve uvedl, že kniha mu měla od svého vydání na konci února vydělat asi 2,4 miliónu korun hrubého, tedy dva milióny čistého. Zisk hodlal Zeman dlouhodobě investovat do vzdělávání své 11leté dcery Kateřiny.

Šéf nakladatelství Vlastimil Svoboda Právu nedávno řekl, že se Zemanem uzavřel ústní dohodu o vydání i jeho případné další knihy.

Zeman připustil, že by na podzim mohl usednout opět k psacímu stroji, na němž by stvořil text věnovaný polistopadovému vývoji ČSSD.

Reklama

Související články

Zeman v knihkupectvích zatím válcuje Klause

Vyprodáno - to je nejčastější věta, kterou si vyslechne zájemce o koupi pamětí bývalého premiéra Miloše Zemana. Tři dny po uvedení na trh už není kniha...

Výběr článků

Načítám