Hlavní obsah

Babiš mluvil se Zemanem. Je to ten starý dobrý pan prezident, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman z nemocničního lůžka telefonicky hovořil s premiérem Andrejem Babišem. Řeč byla o demisi vlády. Babiš Zemanovi potvrdil, že nemá zájem o post premiéra, a Zeman uvedl, že co nejdříve jmenuje premiérem Petra Fialu.

Foto: Novinky

Miloš Zeman na audiovizuálním záznamu

Článek

„Tématem hovoru byla demise vlády. Prezident republiky a premiér se shodli, že se chtějí setkat osobně, považují to vhodnější než telefonát nebo videokonference,” uvedl Ovčáček.

Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že nemá problém se jmenováním Petra Fialy premiérem, protože Andrej Babiš o tento post zájem nemá. To po schůzce potvrdil i Babiš. Dodal, že prezident je na tom mnohem lépe, než když ho viděl naposledy. „Mluví normálně a je to ten starý dobrý pan prezident,” řekl premiér.

Babiš plánuje demisi současně vlády prezidentovi předat písemně po skončení stávající schůze Poslanecké Sněmovny. Ta začíná 8. listopadu.

Hrad: Zeman se spojí s Fialou přes video, chystá se přijmout demisi vlády

Domácí

Babiš si stěžoval na zákaz navšívit Zemana osobně

Zeman se měl s Babišem původně v pátek setkat osobně, Ústřední vojenská nemocnice, kde je prezident hospitalizován, ale kvůli covidové situaci vyhlásila zákaz návštěv, který se týká i oddělení, kde leží hlava státu.

Na to si stěžoval Babiš, který řekl, že s prezidentem mluvil především o tom, proč se s ním nemůže setkat osobně, když má tři dávky očkování. "Byli jsme překvapeni, že mi nebyla umožněna návštěva," uvedl. Připomněl, že například kancléř Vratislav Mynář prezidenta navštívit mohl.

Prezident má v plánu mluvit i s předsedou ODS Petrem Fialou, který sestavuje po volbách novou vládu. Spojí se prostřednictvím videohovoru v sobotu ve 13:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám