Hlavní obsah

Zeman kritizoval penzijní reformu, u Duky chce lobbovat za hospice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v pátek na zasedání Rady seniorů kritizoval vládní penzijní reformu, neboť podle něj zhorší postavení důchodců. Navrhl rovněž jinou valorizaci penzí. Místo procentuální změny by si přilepšili o pevnou částku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zeman by rovněž byl rád, kdyby církve část prostředků, které dostanou v církevních restitucích, daly na vybavení sítě hospiců, míst pro důstojnější umírání. Zeman řekl, že to navrhne kardinálovi Dominiku Dukovi.

Rada seniorů ČR si všimla, že prezident přišel na zasedání penzistů poprvé za dvacet let. Zeman uvedl, že bude usilovat o zlepšení postavení starobních důchodců. Předtím chce podle svých slov zabránit zhoršení jejich situace.

Koalice proti

Koaliční politici Zemanův návrh odmítají. „Návrh pana prezidenta je v rozporu s nálezem Ústavního soudu,“ řekl Právu například místopředseda TOP 09 a bývalý ministr práce Jaromír Drábek. „Prezident si může plácat, co chce, ale o tom rozhoduje exekutiva,“ míní poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Valorizovat důchody bychom si všichni přáli. Můžeme si ale dovolit jen to, na co máme prostředky, toto pokládám v tuto chvíli za nepřijatelné,“ reagovala poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám