Hlavní obsah

Zeman kondoloval rodině Čáslavské, ocenil ji jako sportovkyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman kondoloval rodině zesnulé gymnastky Věry Čáslavské. Připomněl její sportovní úspěchy. Kondolenci podepsanou prezidentem zveřejnil na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Čáslavská se v několika případech se Zemanem střetla, aktivně proti němu vystupovala třeba v prezidentské volební kampani.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Její mimořádné sportovní úspěchy navždy zůstanou v myslích nás všech," napsal Zeman v kondolenci. K jejím postojům po vpádu armád Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa a v době komunistické normalizace se nevyjádřil. Hrad předtím uvedl, že otázka případného státního pohřbu Čáslavské je především na vládě a rodině legendární sportovkyně.

Před Zemanem se k úmrtí slavné sportovkyně vyjádřil jeho slovenský kolega Andrej Kiska. Na Twitteru uvedl, že Čáslavská ukázala světu, že v okupovaném Československu jsou lidé, kteří se nebojí.

Čáslavská po srpnu 1968 byla kvůli svým postojům k invazi vojsk Varšavské smlouvy a podpisu dokumentu Dva tisíce slov vyloučena z řad tělovýchovné organizace. Politicky se angažovala i po revoluci v roce 1989. Na Pražském hradě působila jako poradkyně tehdejšího prezidenta Václava Havla.

V poslední době se například vyslovila pro přijímání uprchlíků nebo podepsala petici, která na začátku roku 2014, tedy v době změn na Ukrajině, vyzývala Zemana, aby nejednal s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem.

S prezidentem se střetla i v jiných případech. V lednu 2014 oznámila, že se kvůli němu nezúčastní oznámení české nominace na olympijské hry v Soči, které se konalo na Pražském hradě. V prezidentské volební kampani podporovala Zemanova konkurenta ve druhém kole Karla Schwarzenberga.

Reklama

Související články

Zemřela Věra Čáslavská

Bývalá československá sportovní gymnastka Věra Čáslavská v úterý zemřela ve věku 74 let. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál, kterému informaci potvrdila...

Výběr článků

Načítám