Hlavní obsah

Zeman: Koalice se 101 podpisy má určitě naději na pokus o sestavení vlády

Právo, Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro deník Právo mluvil o vládě Jiřího Rusnoka, kterou ve středu jmenoval, i o pozici ČSSD. Podle něj by strana měla kabinet v hlasování o důvěře podpořit. Zároveň řekl, že současná koalice se 101 podpisy má naději na druhý pokus o sestavení vlády, bude ale uvažovat i o tom, že by ho případně dal i Bohuslavu Sobotkovi. Doufá ale, že druhý pokus nebude potřeba.

Foto: Petr Josek, Reuters

Prezident Miloš Zeman

Článek

Pane prezidente, novou vládu jste pochválil, označil jste její členy za odborníky. Mluvil jste premiéru Jiřímu Rusnokovi do jejího složení?

Absolutně ne, o některých ministrech jsem dokonce ani vůbec nevěděl. Pokládám to za naprosto správné, protože premiér není loutka v prezidentových rukou. Má svaté právo rozhodnout o složení své vlády.

Samozřejmě, nevylučuji, že kdyby se ve vládě objevila neosobnost, tak bych s panem premiérem o této věci konzultoval. Ale protože tomu tak nebylo, plně respektuji jeho volbu.

Nevidíte přece jen problém u Jana Fischera, že v posledních dnech urychleně splatil dluhy z prezidentské kampaně? Zároveň zaznívá kritika, že může jít v tomto případě o úlitbu za to, že vám nepřímo vyslovil podporu před druhým kolem přímé volby.

Z tohoto hlediska bych spíše argumentoval tak, že pokud by to byla vláda mých kamarádů, jak tvrdí Miroslav Kalousek, tak pan Jan Fischer nebyl můj kamarád, ale naopak protikandidát v prezidentské volbě. Neříkám, že jsem takový masochista, že by vláda měla být složena z mých nepřátel, ale rozhodně není pravda, že je složena jen z mých přátel.

A pokud jde o dluhy pana Fischera, vím, že ještě před tím, než se uvažovalo o jeho jmenování ministrem financí, se zavázal, že splatí své soukromé dluhy do svaté Anny, to jest do 26. července. Takže splácení pouze asi o dva týdny urychlil. Jinak konstatuji, že Jan Fischer nebyl první z kandidátů, kterého premiér oslovil. Prvním kandidátem byl pan Gregor, náměstek ministra financí, který to ovšem, bohužel, odmítl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval 10. července 2013 novou vládu pod vedením premiéra Jiřího Rusnoka.

Myslíte si, že Rusnokův kabinet má šanci dovládnout do řádných voleb?

Samozřejmě že bych si to přál, protože Sněmovna je rozpolcena zhruba půl na půl. Křehká stojedničková většina se může kdykoliv zhroutit. A o přibližné vyváženosti Sněmovny svědčí i to, že dva poslanci jsou už ve vězení, z toho jeden levicový a druhý pravicový.

Pokud dojde na hlasování o důvěře, v případě, že se nerozpustí Sněmovna, půjdete osobně do dolní komory přesvědčovat poslance, aby podpořili Rusnokovu vládu?

Protože 7. srpna jmenuji předsedu a místopředsedu Ústavního soudu a předtím mám šest dní dovolené na Vysočině, předpokládám, že 8. srpna vystoupím před Sněmovnou při příležitosti zahájení rozpravy o vyslovení důvěry Rusnokově vládě.

Na druhé straně určitě nebudu vystupovat před Poslaneckou sněmovnou 17. července, kde se bude diskutovat o jejím rozpuštění, protože si myslím, že to je vnitřní věcí této Sněmovny a že by prezident do toho nijak neměl zasahovat.

Měla by ČSSD podpořit Rusnokovu vládu?

Uvítal bych to, protože pokus soc. dem. sestavit vládu by patrně nezískal důvěru ve Sněmovně, a to by zákonitě podle ústavy vedlo ke třetímu pokusu, kdy by vládu sestavila bývalá vládní koalice. Myslím si, že soc. dem. si toto nebezpečí uvědomuje.

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka si o druhý pokus sestavit vládu řekl. Má nějakou šanci?

Budu o tom samozřejmě vážně uvažovat. Na druhé straně bych uvítal, kdyby si řekl o první pokus, protože první pokus má vždycky větší naději než pokus druhý. Bohužel, Bohuslav Sobotka tehdy několikrát veřejně prohlásil, že tento pokus odmítá.

V souvislosti se jmenováním vlády odborníků je vám vyčítáno, že porušujete ústavní zvyklosti. Jak zareagujete na tuto kritiku?

Především bych řekl, že pojem ústavní zvyklosti je naprosto idiotský, protože kdyby to byly opravdu ústavní zvyklosti, tak by nějakým způsobem byly zakotveny v ústavě. Jsou to jenom zvyklosti. Prezident, byť přímo zvolený, nemůže měnit ústavu, ale má samozřejmě svaté právo měnit zvyklosti, které nejsou zakotveny v ústavě.

Ještě se vrátím k druhému pokusu o sestavení vlády. Dožaduje se ho též nyní již bývalá vládní koalice, která operuje se 101 podpisy. Zeptám se obdobně, má nějakou naději?

Má zcela určitě naději, protože já musím zvažovat oněch 101 podpisů. Budu pouze naléhat na to, aby to bylo 101 podpisů v okamžiku jmenování případného nového premiéra či premiérky. Ale stále věřím, že Rusnokova vláda dostane důvěru a že druhý pokus nebude zapotřebí.

Celý rozhovor s Milošem Zemanem si můžete přečíst ve čtvrtečním Právu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám