Hlavní obsah

Zeman jmenuje Petříčka ministrem zahraničí 16. října

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenuje Tomáše Petříčka ministrem zahraničí na Pražském hradě 16. října. Oznámil to v pondělí mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na post ministra zahraničí Tomáš Petříček

Článek

Petříček po čtvrteční schůzce se Zemanem řekl, že ho prezident jmenuje ministrem pravděpodobně tento týden. Jmenování během několika dnů naznačil i Zeman, který očekával, že by se tak mohlo stát již v úterý. Pražský hrad nakonec ústavní akt přesunul na další týden.

Důvodem je podle Ovčáčka Zemanova cesta na summit V4 na Slovensku. Prezident na něj odcestuje ve středu, vrátí se v pátek. Jmenování se podle Ovčáčka uskuteční 16. října na Pražském hradě v 11:30.

Ministerstvo zahraničí od jmenování vlády vede ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček kvůli tomu, že Zeman odmítl jmenovat původně navrženého europoslance za ČSSD Miroslava Pocheho. Hamáček v září od původní nominace ustoupil a navrhl Petříčka. Kandidát na ministra ve středu novinářům řekl, že europoslanec Poche by mohl být jedním z jeho poradců.

Ve čtvrtek pak podle svých slov řekl na schůzce Zemanovi, že právem ministra je složit si vlastní tým poradců. Prezident ale setrvání Pocheho na ministerstvu odmítá a jeho odchod si stanovil jako podmínku jmenování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám