Hlavní obsah

Babiš uvádí Blatného do úřadu

– Praha
Novinky, Klára Beranová, jam

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v poledne přijal na zámku v Lánech hematologa Jana Blatného a jmenoval ho novým ministrem zdravotnictví. Ten v křesle vystřídá Romana Prymulu (za ANO), který se minulý týden zdiskreditoval návštěvou nelegálně otevřené restaurace. Z Lán odjel Blatný na ministerstvo zdravotnictví, kde ho do úřadu uvedl premiér Andrej Babiš.

Uvedení Blatného do funkce a tisková konference Video: Novinky

 
Článek

„Politika je nesmírně krutá záležitost a politik, který je ministr, je vystaven útokům, které si vědec ani nedokáže představit. Říkal jsem vám, že přecházíte z parku do džungle, obdivuji vaši odvahu a oceňuji ji,” prohlásil prezident.

Ocenil také, že je Blatný ochotný se v současné době, kdy v Česko bojuje s pandemií koronaviru, postavit do čela zdravotnického resortu, ale také to, že si nový ministr na resortu ponechá i odcházejícího Prymulu.

Jmenování Blatného v LánechVideo: ČTK

Zeman při jmenování Blatnému poradil, aby nechodil na Vyšehrad, kde byl právě jeho předchůdce vyfocen reportéry Blesku po schůzce v zavřené restauraci. „Nechoďte na Vyšehrad, je tam nebezpečno,” poradil Blatnému na závěr prezident.

Blatný je uznávaným dětským hematologem, který se zaměřuje na léčbu dětí s touto poruchou srážlivosti krve. Centrum v Brně, které Blatný dosud vedl, spolupracuje s odborníky a nemocnicemi po celém světě.

Foto: Brno FN, ČTK

Náměstek Fakultní nemocnice v Brně Jan Blatný na snímku z roku 2014

Odpoledne ho pak uvede do funkce ještě premiér Andrej Babiš (ANO). Následná tisková konference, kde Blatný poprvé promluví k novinářům, je naplánovaná na 13.30.

Hematolog bez politického názoru. Kdo je Prymulův nástupce

Domácí

Blatný ve funkci vystřídá epidemiologa Prymulu, který byl ministrem pouze 38 dní. Prymula v čele resortu končí poté, co se na veřejnosti objevily jeho fotografie, jak vychází z jedné pražské restaurace. To by nebyla žádná kuriozita, pokud by nebyly hospody kvůli platným vládním opatřením zavřené.

Prymula: Až bude vybrán můj nástupce, rezignuji

Domácí

Blatný bude také již třetím ministrem zdravotnictví v tomto roce. Většinu roku jím byl Adam Vojtěch (za ANO). Ten rezignoval na svůj post na konci září.

Reklama

Výběr článků

Načítám