Hlavní obsah

Zeman jmenoval generály, Koudelku tradičně vynechal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v neděli u příležitosti řádového dne jmenoval 19 generálů. Již po sedmé se rozhodl ignorovat návrh vlády a vynechal šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku. O BIS prezident dříve mluvil jako o „čučkařích“.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman jmenoval nové generály

Článek

Zeman před týdnem uvedl, že důvody svého rozhodnutí sdělil premiérovi Petru Fialovi (ODS) za přítomnosti několika lidí z bezpečnostních složek. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News minulý týden své výhrady ke Koudelkovi označil za velmi vážné, nechtěl je ale zveřejnit.

„Je to spíše právě záležitost bezpečnostní než veřejná, ale mám velmi vážné důvody,“ řekl Zeman.

Prezident se podle dřívějších informací Hospodářských novin na návrh na jmenování Koudelky generálem „ani nepodíval a roztrhal ho“. Zeman k tomu poznamenal, že návrh nechal skartovat, aby nebyl zneužit jeho podpis.

Zeman opět nejmenuje Koudelku generálem. Návrh prý roztrhal

Domácí

Fialova vláda v únoru potvrdila Koudelku ve funkci řádného ředitele BIS, kterou byl od loňského léta pověřen po skončení předchozího pětiletého mandátu.

Minulý kabinet Andreje Babiše (ANO) zdůvodňoval návrh jmenovat Koudelku generálem vysokými profesními a osobními kvalitami šéfa BIS, ale také velmi dobrými výsledky kontrarozvědky.

Vláda jmenovala Koudelku šéfem BIS

Domácí

Do hodnosti generálporučíka Zeman povýšil ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna a šéfa hasičů Vladimíra Vlčka. Generálmajory se stali první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch, ředitel Vězeňské služby Simon Michalidis a zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Radek Horáček. Další muži získali hodnost brigádního generála.

Reklama

Výběr článků

Načítám