Hlavní obsah

Zeman chce po Rakušanovi, aby zrušil kontroly na Hradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman žádá ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), aby zrušil či zásadně upravil bezpečnostní kontroly na Pražském hradě. Hlava státu je nyní nepovažuje za správné a v souladu se zájmy občanů. Sám Rakušan přitom letos kontroly na Hradě kritizoval.

Foto: Novinky

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman to Rakušanovi ve středu napsal v otevřeném dopise, který je zveřejněn na webu Hradu.

„Současnou situaci, kdy jsou návštěvníci nuceni podstupovat prohlídky, i když se jdou třeba jen projít do Královské zahrady nebo Jeleního příkopu, nepovažuji za správnou a v souladu se zájmy občanů. Stejně tak již nelze déle tolerovat znehodnocení historicky cenných prostor Pražského hradu kontrolními stanovišti a zátarasy,“ napsal Zeman.

Prezidentská kancelář už na konci října informovala o tom, že jedná s policií o zmírnění bezpečnostních kontrol při vstupu do některých částí Hradu.

Rakušan ČTK sdělil, že případné zrušení kontrol je plně v kompetenci policie. Jejich konec podle něj vypadal nadějně, zhatila jej ale válka na Ukrajině. Věří tomu, že se situace v ČR a ve světě zlepší natolik, aby mohlo být zrušeny. Zavedeny jsou při vstupu do hradního areálu od léta roku 2016.

Ve středu také uvítal, že se Zeman na konci svého volebního období rozhodl podporovat otevřenost Pražského hradu. Připomněl, že on o ni usiloval po celou dobu, kdy je ve funkci ministra. „Zprvu to vypadalo nadějně, pak to zhatila válka na Ukrajině,“ poznamenal.

„Rozhodnutí o případném zrušení kontrol na Pražském hradě je plně v kompetenci policie. Věřím, že situace doma i v zahraničí se brzy zlepší natolik, aby kontroly mohly být zrušeny,“ dodal.

Hrad kontroly na úvod roku odmítl zrušit

Přitom ještě na začátku letošního roku Kancelář prezidenta republiky, kterou vede Vratislav Mynář, odmítla výzvu dvou pražských zákonodárců za STAN, aby zrušila bezpečnostní kontroly u vstupů do areálu Pražského hradu.

Kontroly totiž podle kanceláře provádí policie na základě vlastní analýzy rizik z loňského května.

Kontroly na Hradě zůstanou. A může za to policie, vzkázala kancelář prezidenta

Domácí

„Bezpečnostní kontroly na vstupech provádí Policie České republiky na základě vlastní analýzy rizik z května roku 2021 a na základě vlastních oprávnění podle zákona,“ stálo ve zveřejněném stanovisku kanceláře prezidenta.

Žádosti ohledně zrušení kontrol na Hradě byly posílány hlavě státu i koncem let 2018 a 2020.  I ty kancelář prezidenta odmítla.

Sám Rakušan žádal Zemana o zrušení kontrol

Bezpečnostní kontroly při vstupu do areálu Hradu byly zavedeny v létě 2016, a to zejména kvůli tomu, že v září 2015 umělecká skupina Ztohoven protestovala proti Zemanově politice stáhnutím prezidentské standarty na Hradě a vyvěšením velkých červených trenýrek místo ní.

Paradoxní je, že Rakušan požádal na začátku letošního roku příslušné instituce o revizi všech bezpečnostních opatření, která na Hradě dosud platí. Vyjádřil se dokonce v tom smyslu, že se kolem památky vytvořila válečná opevnění.

Foto: Novinky

Vít Rakušan

Reklama

Výběr článků

Načítám