Hlavní obsah

Zeman by chtěl do Ústavního soudu Šimíčka

• Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman by mohl jako dalšího kandidáta na ústavního soudce navrhnout nynějšího předsedu volebního senátu Nejvyššího správního soudu (NSS) Vojtěcha Šimíčka. Informaci, která zazněla v rozhovoru pro ČTK, nepřímo potvrdil i šéf NSS Josef Baxa.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vojtěch Šimíček

Článek

Zeman uvedl, že má již trojici kandidátů, které pokládá za velmi kvalitní, jejich jména ale prý ze zdvořilosti prozradit nechtěl. Nejprve je chce za týden nebo dva sdělit Senátu, který kandidáty musí schválit.

"Snad vám napovím, a vy si to možná zjistíte, že jeden kandidát mě upoutal poněkud drsnou, chce se říci téměř rusnokovskou větou: Je-li nějaký zákon blbý, neznamená to ještě, že je automaticky protiústavní," napověděl ale posléze. "Pokud zapátráte v archivech, možná že alespoň u jednoho z těch tří přijdete na to, kdo to je."

Takovým kandidátem by měl být právě soudce Nejvyššího správního soudu Šimíček, který v rozhovoru v souvislosti se soudními spory kolem zákona o přímé volbě prezidenta prohlásil: "Pokud je nějaké zákonné ustanovení hloupé, ještě neznamená, že je protiústavní."

Letos končí mandát trojici soudců

Informaci následně nepřímo potvrdil i předseda Nejvyššího správního soudu Baxa. "Vůbec nepochybuji o tom, že má ty nejlepší předpoklady pro to, být ústavním soudcem. Samozřejmě nám bude velmi scházet v případě, že kandidatura úspěšně proběhne. Nebude jednoduché ho nahradit," řekl Baxa.

Letos ve funkci skončí trojice ústavních soudců. V květnu vyprší funkční období Stanislavu Balíkovi, v červnu Michaele Židlické a v září Ivaně Janů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám