Hlavní obsah

Železný zpochybnil arbitráž, zaskočil vyšetřovací komisi

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková

Senátor a někdejší šéf televize Nova Vladimír Železný v pátek zaskočil členy sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývá okolnostmi desetimiliardové prohry České republiky ve sporu s americkou společností CME kvůli zmaření jejich investic v televizi Nova. Předložil totiž komisi dokumenty, které by mohly vnést zásadní zvrat do vyšetřování.

Foto: Milan Haluška
Článek

Důkazy mají nasvědčovat tomu, že český stát vůbec nemusel u stockholmské arbitráže prohrát zmíněných deset miliard korun. Novinářům to sdělil předseda komise Stanislav Křeček (ČSSD). Podle něj Železný přečetl obsáhlé prohlášení, jehož hlavním motivem je skutečnost, že prohra ČR v arbitráži byla zaviněna zejména a především činností českého státu.

"Pan senátor Železný vyjadřuje přesvědčení, že orgány českého státu aktivně spolupracovaly na způsobené škodě, to jest, že spolupracovaly s orgány CME", prohlásil Křeček s tím, že jde o vážná obvinění, které musí komise prošetřit.

"Považujeme jeho sdělení za velmi vážné a posunující práci komise tam, kde jsme netušili, že problémy byly," oznámil předseda vyšetřovací komise po téměř hodinovém výslechu Železného. Podle Křečka z výpovědi bývalého šéfa televize Nova vyplynulo, že ministerstvo financí nevybralo optimálního člověka, který měl zastupovat zájmy státu u stockholmské arbitráže a že policie nevyšetřila některé závažné skutečnosti.

Křeček řekl, že Clifford Chance, právní kancelář, která v arbitráži zastupovala ČR, hájila v Maďarsku zájmy Ronalda Laudera, hlavního akcionáře CME. "Clifford Chance totiž, jak se ukazuje, zastupoval zájmy pana Laudera, nebo dokonce zájmy CME v Maďarsku. I když samozřejmě advokát může zastupovat různé klienty, není obvyklé, aby byl pověřen advokát zastupováním své protistrany, dokonce je to v České republice v rozporu s advokátní etikou," poznamenal Křeček.

Exředitel Novy: byl za tím podvod

"Myslím, že arbitráž byla ve své podstatě neprohratelná a dokonce jsem vnitřně přesvědčen, že byla prohrána řízeným podvodem a záměrně," řekl Železný novinářům. Bez bližšího upřesnění pak dodal, že komisi nabídnul dvanáct meritorních a jednu paranoidní otázku, na které by si poslanci měli odpovědět. Oznámil, že po dohodě s členy komise přijde na její jednání ještě jednou.

Z prohrané arbitráže viní stát také někdejší místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek, který rovněž vypovídal před sněmovní komisí. Poslancům předložil právní expertizu, která podle něj dokládá, že se společnost ČNTS, respektive CME dopouštěla při svém podnikání na území České republiky kriminálních činů. Komise se zeptal, proč to orgány činné v trestním řízení neřešily a proč toho pak Česká republika nedokázala využít ve svůj prospěch při arbitráži.

Naopak rozhlasovou a televizní radu viní ze spoluodpovědnosti bývalá poslankyně a někdejší členka sněmovní mediální komise Hana Marvanová (US-DEU), která byla spolu s několika dalšími bývalými poslanci předvolána. "Stěžejní odpovědnost je na soukromých subjektech, protože by nebylo prohrané arbitráže, kdyby došlo ke smírnému vyřešení obchodního sporu mezi CME a CET 21. Pochopitelně odpovědnost je i na orgánu, který měl regulovat, tedy na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání," prohlásila Marvanová.

Poslanci chtějí více času

Ačkoli se názory na prohranou arbitráž mezi politiky výrazně liší, Křeček poznamenal, že atmosféra v komisi, kde jsou zastoupeny všechny parlamentní strany, je velice dobrá a rovněž tak dobrá je spolupráce se Železným. Zatímco opozice viní z desetimiliardové ztráty právě stát a jeho špatné zastupování, vládní politici obviňují televizní a rozhlasovou radu, která sporu mezi dvěma společnostmi měla svou činností předejít. Na příští zasedání by měli být přizvání bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan (ČSSD) a bývalý náměstek ministra financí Jan Mládek (ČSSD).

Komise měla původně přednést svůj verdikt do konce letošního roku, nicméně podle dnešního sdělení svého předsedy chce požádat o prodloužení svého mandátu o čtvrt nebo půl roku.

Ve sporu, který vedl nakonec k prohrané arbitráži, jde o to, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání počátkem 90. let udělila licenci společnosti CET 21, přičemž zahraniční investoři provoz televize financovali prostřednictvím firmy ČNTS. Spory vypukly v létě 1999 poté, co se tehdejší ředitel Novy Vladimír Železný ve zlém rozešel se svými partnery ze CME, kteří většinově vlastnili ČNTS. Pře vyústila ve tři arbitráže a výsledkem jedné právě je, že Česká republika musela zaplatit CME více než deset miliard korun za znehodnocení její investice do televize Nova.

Reklama

Související články

Peníze na účet CME už odešly

Česká republika neuspěla u švédského soudu s odvoláním proti výsledku arbitráže s americkou společností CME. Jako odškodné za to, že neochránil investici...

Senátor Železný chce svědčit před poslanci

Senátor Vladimír Železný v pondělí po více než deseti dnech od svého odvolání z postu generálního ředitele TV Nova prolomil mlčení. V tiskové zprávě...

Výběr článků

Načítám