Hlavní obsah

Pekarová Adamová pozvala do Prahy Olenu Zelenskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ve čtvrtek přicestoval do České republiky, v pátek dopoledne navštívil Poslaneckou sněmovnu, kde ho přivítala šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vyjádření, které následovalo po společném jednání, nabídly Novinky živě.

Živě: Tisková konference po setkání Volodymyra Zelenského a Markéty Pekarové Adamové v Poslanecké sněmovněVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem ráda, že jsem mohla ukrajinského prezidenta přivítat osobně. Naposledy jsem ho viděla on-line při jeho vystoupení v parlamentu,“ uvedla šéfka Sněmovny po jednání.

S ukrajinským prezidentem hovořila o aktuální situaci. „Krym je Ukrajiny, je to ukrajinské území,“ prohlásila. Zmínila také, že pozvala ženu prezidenta Olenu Zelenskou na Krymskou platformu, která se uskuteční v říjnu v Praze. Že se uskuteční v Česku, označila šéfka Sněmovny následně za projev dobrých vztahů.

Pekarová Adamová předala ukrajinskému prezidentovi také tričko s nápisem: Rusko je teroristický stát. Zelenskyj od ní dostal také srdce v barvě ukrajinské vlajky.

Zelenskyj se poklonil u pamětní desky na Národní třídě. Kolemjdoucí tleskali

Domácí

Záznam: Volodymyr Zelenskyj v poslanecké sněmovněVideo: Novinky

V pátek ráno ukrajinského prezidenta přijal premiér Petr Fiala (ODS) ve Strakově akademii, poté se Zelenskyj setkal ještě s šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Ukrajinský prezident přiletěl do Prahy ve čtvrtek krátce před 20:00 z návštěvy v Bulharsku. Na Pražském hradě ho ještě večer přijal český prezident Petr Pavel. Po jednání s ním Zelenskyj poděkoval za českou pomoc jeho zemi, která se už více než rok brání ruské invazi. „To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát,“ řekl.

V Praze také varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Uvedl rovněž, že za ideální by považoval, aby Ukrajina na blížícím se summitu NATO ve Vilniusu dostala pozvánku do Severoatlantické aliance.

Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik zemí, V Česku je jako prezident poprvé.

Zajištění bezpečnosti Zelenského je jednou z největších akcí české policie

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám