Hlavní obsah

Česko na Ukrajinu pošle další útočné helikoptéry a munici, slíbil Zelenskému Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek pokračuje ve dvoudenní návštěvě České republiky. Ráno jej v Strakově akademii přivítal premiér Petr Fiala (ODS), poté se sejde s předsedy obou parlamentních komor Milošem Vystrčilem (ODS) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Brífink po jednání s premiérem přinášíme živě.

Živě: Tisková konference Petra Fialy a Volodymyra ZelenskéhoVideo: Novinky

 
Článek

„Velice rád vás, pane prezidente, vidím tady u nás. Podpora Ukrajiny je pro mě i pro naši vládu prioritou. Je to podpora země, která se statečně brání přesile agresora. Ukrajina bojuje za naši bezpečnost i bezpečnost celé Evropy,“ uvedl na tiskové konferenci Fiala.

Připomněl, že Česko poskytuje materiální i humanitární pomoc. „Budeme se zapojovat do poválečné obnovy Ukrajiny,“ řekl. Škody, které Rusko napáchalo na Ukrajině, jsou podle něho ohromné.

Volodymyr Zelenskyj je v Česku. Dorazil na Pražský hrad

Domácí

Zmínil také, že s ukrajinským prezidentem diskutovali o konkrétních krocích další spolupráce. „Je obdivuhodné, jak statečně se Ukrajina brání barbarskému útoku Ruska. Jsem rád, že ke statečné obraně pomáhají i dodávky pomoci. Česko patří mezi největší dodavatele. Válka trvá 500 dní a my jsme poslali skoro 700 kusů těžké techniky a přes čtyři miliony munice,“ oznámil.

Premiér také řekl, že Česko daruje další útočné helikoptéry a statisíce kusů velkorážní munice. „Pomůžeme s výcvikem pilotů a dodáme i simulátory, aby mohl výcvik probíhat i na Ukrajině,“ prohlásil.

Ocenil také pokrok, který Ukrajina dělá na cestě ke členství v Evropské unii. „Jsem přesvědčen, že budoucnost Ukrajiny je v Evropské unii i NATO. To zajistí, že se podobná situace nebude již opakovat,“ řekl dále.

Zelenskyj poděkoval za pomoc

Zelenskyj uvedl, že je vděčný premiéru Fialovi, že setkání bylo úspěšné. „Chtěl bych vám poděkovat i celé vládě za obranný balíček, který poskytujete velice pružně a včas, což je potřebné pro ukončení války,“ oznámil.

Zdůraznil, že Česko neposkytuje nikterak menší pomoc než velké evropské státy. Zelenskyj poděkoval také za to, že se chce Česko účastnit obnovy Ukrajiny. „Ta začíná již teď, když válka zuří,“ prohlásil. Poděkoval i za podporu, aby Ukrajina vstoupila do EU a NATO.

Premiér Petr Fiala na Twitteru oznámil, že Zelenského do Česka pozval krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v březnu 2022, když navštívil Kyjev. „Když jsem v březnu 2022 odjížděl z Kyjeva, říkal jsem panu prezidentovi, že ho rád přivítám, co nejdříve to půjde, u nás v Česku. Jsem rád, že to dnes vyšlo. Vítejte v Praze,“ napsal.

Ve čtvrtek večer se Zelenskyj setkal na Pražském hradě se svým českým protějškem Petrem Pavlem.

Po jednání s ním Zelenskyj poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do Severoatlantické aliance.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala přijal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského

Prezident Pavel ocenil odvahu ukrajinského národa i Zelenského, který v době ruské agrese a přímých hrozeb shání podporu pro svoji zemi mezi partnery a spojenci.

„Dnes se dá říct, že se síly pokud ne vyrovnaly, tak vyrovnávají, protože Ukrajina nejenže zahájila protiofenzivu, ale ukazuje, že Rusko zdaleka není tak silné, jak se snažilo nás všechny přesvědčit,“ poznamenal Pavel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala přijal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Po setkání se Zelenským také řekl novinářům, že Česko přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi.

Ukrajinský prezident přiletěl do Prahy ve čtvrtek krátce před 20:00 z návštěvy v Bulharsku. Zelenskyj od ruského vpádu na Ukrajinu navštívil několik zemí, V Česku je jako prezident poprvé.

Zelenskyj se před kamerami pohádal s bulharským prezidentem. Ten novináře vyhodil

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám