Hlavní obsah

Zelení vystrnadili ze Sněmovny čínskou delegaci tibetskou vlajkou

Novinky, jov, jas
PRAHA
Aktualizováno

O menší skandál se ve čtvrtek ve Sněmovně postarala trojice zástupců Strany zelených, kteří krátce po příchodu delegace čínských poslanců, kteří zavítali na jednání českého parlamentu, rozvinuli mezi poslaneckými lavicemi tibetskou vlajku. Číňané ihned nato Sněmovnu opustili. Podle zelených jde pouze o projev vedoucí k dodržování sněmovního usnesení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kateřina Jacques a Ondřej Liška ze Strany zelených rozvinuli při návštěvě čínské delegace ve Sněmovně tibetskou vlajku.

Článek

Ministr školství Ondřej Liška spolu s poslankyní Kateřinou Jacques (oba SZ) rozvinuli tibetskou vlajku na protest proti nedodržování lidských práv v této čínské provincii. Delegace čínských poslanců Sněmovnu po incidentu opustila.

Čínská delegace zavítala do Sněmovny na základě pozvání předsedkyně petičního výboru dolní komory Zuzky Bebarové - Rujbrové (KSČM). Zástupce čínského parlamentu z výboru pro menšiny doprovázela velvyslankyně ČLR v Česku Huo Yuzhen. Ta řekla novinářům, že delegaci incident překvapil, znechutil a považují ho za nedůstojný.

Šéfka ústavně právního výboru Bebarová-Rujbrová, se svým jménem omluvila delegaci výboru pro etnické záležitosti Všečínského lidového shromáždění. Čínští poslanci podle ní zvažují odjezd z České republiky.

Zelení si pro čínskou delegaci připravili tibetské vlajky, poslanci ODS se přidali s vlajkou Tchajwanu. Fotografii po akci médiím rozeslala Strany zelených.

Zelení se brání, že vycházejí z usnesení Sněmovny

Podle Strany zelených byla jejich aktivita v souladu s textem prohlášení, které schválila v dubnu letošního roku Poslanecká sněmovna. Usnesení vyzývá poslankyně a poslance, aby aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetské autonomní oblasti.

Zástupci zelených společně s šesticí poslanců z řad ODS, jsou členy Skupin přátel Tibetu a Taiwanu a chtěli se zúčastnit setkání s čínskou delegací. Tato žádost adresovaná vedení Sněmovny zůstala bez odezvy.

„Dnešní akci považuji za přirozené pokračování našich aktivit,“ řekla poslankyně Kateřina Jacques médiím poté, co čínská delegace předčasně opustila zasedací sál. „Jak je vidět, Strana zelených není jediná, která se problémem porušování lidských práv v Číně zabývá. Jsme rádi, že se k akci připojili také někteří kolegové z ODS, “ dodal ministr školství Ondřej Liška.

Incident se odehrál bezprostředně poté, co šéf komunistů Vojtěch Filip, předsedající v tu chvíli Sněmovně, schůzi přerušil, aby delegaci čínských zákonodárců přivítal. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v té chvíli před poslanci obhajoval změnu daňových sazeb.

Podle části opozice šlo o infantilní prvokaci

Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik pak znovu přerušil debatu o daňových změnách a přečetl prohlášení skupiny zákonodárců KSČM a ČSSD, ve kterém odsoudili "provokativní a infantilní jednání" svých některých kolegů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám