Hlavní obsah

Zelení: Topolánka podpoříme, když odmítne velkou koalici

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud se premiér Mirek Topolánek před říjnovým hlasováním o důvěře ve Sněmovně veřejně zaváže, že ODS po komunálních a senátních volbách neuzavře se soc. dem. velkou koalici a že nebude prosazovat změnu volebního zákona, má jeho menšinová vláda šanci získat všech šest hlasů Strany zelených.

Článek

Svým spolustraníkům to ve čtvrtek napsal šéf zelených Martin Bursík v dopise, který má Právo k dispozici.

"K oběma principům se Topolánek vyjádří při předstoupení před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry jeho vládě," stojí v dopise. Svou možnou podporu vlády ODS zelení dále podmiňují tím, že se omezí víkendový provoz kamiónů na celý rok a že se bude více podporovat výroba energie z obnovitelných zdrojů.

Bursík píše, že o těchto podmínkách s ODS jednali ještě před jmenováním Topolánkova kabinetu. Pokračuje, že až bude známo programové prohlášení vlády, experti strany udělají srovnávací analýzu se smlouvou původní koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. "Ta bude výchozím bodem pro diskusi o dalším postupu," napsal Bursík.

Také lidovci podrobí programové prohlášení Topolánkovy vlády podrobnému zkoumání ve svých odborných komisích. Na základě něj se rozhodnout, jestli pro vládu ve Sněmovně zvednou ruku. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal v pátek řekl, že o případné podpoře rozhodne celostátní výbor strany, který se sejde před začátkem příští schůze Sněmovny.

Exekutoři už nehrozí

Šéf zelených také uvedl, že se vedení strany díky finančním prostředkům získaným od státu za letošní sněmovní volby (33 miliónů) podařilo uhradit zbývající dluh společnosti Harmonie CZ ve výši pět a půl miliónu korun, za jehož neplacení hrozil zeleným minulý rok exekutor. Bursík dal už v pátek pokyn poslat 5,3 miliónu korun jako poslední splátku.

Strana není ekonomicky ohrožena a může se plně věnovat další politické práci. "Uhradili jsme závazek přes devět miliónů společnosti Medea za mediální služby. Hlavní kancelář připravuje série úhrad dalších závazků, včetně všech půjček, které poskytli jednotlivci na parlamentní volební kampaň. Jsme z toho venku," napsal Bursík.

Spolustraníkům v souvislosti s blížícími se komunálními volbami připomněl, aby byli vůči straně loajální a zbytečně stranu nekritizovali či proti sobě nebojovali v médiích, jako se tomu stalo před volbami do Sněmovny.

"Největším politickým konkurentem v parlamentních volbách jsme si byli my sami. Neochota některých z nás respektovat společnou politickou vůli, nepochopení skutečnosti, že se v politické straně nemůže k politice vyjadřovat veřejně úplně každý," varuje v dopise Bursík.

Do komunálních voleb podle něj zelení postavili 5014 kandidátek a kandidátů, kteří si hlavně na kontaktní kampaň rozdělí 4,2 miliónu korun ze stranické kasy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám