Hlavní obsah

Zelení nominují na ministerský post Lužného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Republiková rada Strany zelených v neděli vyjádřila podporu nominaci Dušana Lužného na funkci ministra školství. Zda se stane dosavadní náměstek exministryně Dany Kuchtové a vysokoškolský pedagog novým členem vlády, rozhodnou podle předsedy zelených Martina Bursíka další jednání v předsednictvu a poslaneckém klubu strany. Bursík to novinářům řekl po více než dvanáctihodinovém uzavřeném jednání strany v Brně.

Článek

Lužný, kterého navrhla Kuchtová, má předložit koncepci, s níž hodlá řídit ministerstvo školství. I to rozhodne, zda stane v čele školství, poznamenal Bursík. Připomněl, že je jeho odpovědností, koho navrhne premiérovi na uvolněné křeslo ministra. Lužný o svých představách zatím nechtěl hovořit s tím, že je to předčasné, následovat budou další jednání.

Jako o dalších kandidátech se mluví o poslankyni strany Olze Zubové či bývalém rektorovi univerzity ve Zlíně Petru Sáhovi

Bursíkovi kritici před jednáním žádali větší vliv na ministerstvech a dalších klíčových postech ve státní správě. V neděli ovšem důrazně popírali, že jim jde o "koryta, pašalíky" nebo lukrativní odměny za křesla v dozorčích radách.

Podle Bursíka nejsou zelení jako lidovci

Vicepremiér Bursík hájí názor, že vládní moc nelze vnímat jako kořist. Televizi Nova se podařilo získat audiozáznam přímo z jednání Rady, kde se Bursík ostře distancuje od kořistnického chování, které je charakteristické pro jejich koaličního partnera lidovce.

"Stydím se za to, že za stranu zelených mluví lidé, kteří takto bez skrupulí se sápou po funkcích. V tomhle jsme horší než lidovci. Přitom víme, že u lidovců je to primární motivace politiky. Uspět, získat fleky, ty fleky rozdat..., já vám říkám, že já na tohle nehraju, řekl Bursík.

Předseda lidovců Čunek tento jeho výrok označil jako "hru na občany".

"Myslím, že je to taková "hra na občany". Takové: Podívejte se, jsme jediní morální, uvedl Čunek.

Podle Čunkova vyjádření Právu se koalice dohodla, že její strany budou mít náměstky na těch resortech, kde nemají ministry.

O odchodu z vlády se nakonec nejednalo

Exministryně školství Kuchtová uvedla, že nevyjasněné vztahy v trojkoalici vedly k její demisi, po níž se situace mezi zelenými vyostřila. O možném odchodu zelených z koalice širší vedení strany vůbec nehlasovalo. "Na jednání rady to nebylo téma," prohlásil její předseda Dalibor Stráský. Autor takového návrhu Petr Pávek nakonec takové usnesení stáhl z jednání.

Zelení se k diskusi o odchodu Kuchtové z vlády a jejich vlivu ve vládě dostali až kolem 16:00.

Do té doby vyslechli bilanční zprávy svých lídrů a ministrů, vyzvali k rychlému stažení českých vojáků z jihoirácké Basry. K tomuto tématu se vyjádřil i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se na jednání zelených dostavil, aby obhájil své dosavadní působení ve vládě.

Nejvyšší orgán Strany zelených také přijal usnesení vyzývající straníky, aby politické diskuse vedli na půdě republikové rady a "upustili od vyvíjení nátlaku prostřednictvím médií". Debatovalo se také o pokračujíím jednání s ostatními stranami o vhodném prezidentském protikandidátovi Václava Klause.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám