Hlavní obsah

Zelená příležitost. Nehledejme důvody, podívejme se na způsoby

Vyvrcholením odborné části Dne Technologické agentury ČR (TA) je ve čtvrtek od 10:00 on-line pořad alternující tradiční mezinárodní konferenci, který přinese střízlivý a informovaný pohled na zelenou dohodu v tuzemském i evropském kontextu. Cílem je podívat se na zelené principy selským rozumem, ukázat příležitosti, které nabízí, a motivovat veřejnost, aby se na ně dívala jiným pohledem. Ve druhé části pořadu přispějí svým inspirativním příběhem zástupci firem Velux, LiKO-S, Skanska a Roman Pavela z VÚRV.

Živě: Zelená příležitost. Nehledejme důvody, podívejme se na způsoby Video: ČTK

 
Článek

Konferenci nazvanou „Zelená příležitost: nehledejme důvody, podívejme se na způsoby“ můžete sledovat 2. prosince od 10:00.

Vystoupí na ní Petr Konvalinka, předseda TA ČR, Jukka Pesola, finský velvyslanec, Mika Antero Lautanala, zástupce týmu Business Finland, a Maroš Sovák, odborník na veřejné zakázky na evropské úrovni.

V úvodu se slova ujme předseda Technologické agentury ČR Petr Konvalinka, který se nad daným tématem zamýšlí jako nad příležitostí, které bychom se měli chytit a využít ji.

Evropa má šanci stát se lídrem v tomto úsilí a mohla by se stát příkladem pro svět. Zároveň cílem nás všech je udělat maximum pro to, aby se české firmy a výzkumné organizace dostaly na špičku technologií ve světě.

Finsko je světovým lídrem v plnění cílů udržitelného rozvoje. Důkazem toho je i fakt, že Univerzita Cambridge označila Finsko jako jedničku ve svém reportu udržitelného rozvoje pro rok 2021.

Země má také v tomto ohledu velmi ambiciózní cíle do budoucna – do roku 2030 chce dosáhnout sociálně, ekonomicky a ekologicky udržitelné společnosti a do roku 2035 i uhlíkové neutrality.

Jukka Pesola, finský velvyslanec, a Mika Lautanala, zástupce Business Finland, hovoří v pořadu nejen na tato témata, ale snaží se inspirovat k odpovědnému chování v byznysu i v osobním životě každého z nás.

Poslední vystupující nabídne svůj pohled na zelenou dohodu z právního hlediska. Maroš Sovák je totiž odborníkem na veřejné zakázky na evropské úrovni.

Během své praxe se zabýval zejména soutěžním, správním, pracovním, občanským a evropským právem.

Ve druhé části pořadu přispějí svými příběhy zástupci inspirativních firem, které naplňují principy odpovědného podnikání a vnímají jej nejen jako konkurenční příležitost, ale i jako přirozenou součást společenského přístupu k životu – Velux, LiKO-S, Skanska.

Základní pilíře odpovědného a udržitelného zemědělství představí Roman Pavela z VÚRV. Unikátní pro všechny přítomné je, že ač každý působí v jiném odvětví, spojuje je odpovědný přístup.

Za LiKO-S, což je česká rodinná firma, která před dvěma lety slavnostně otevřela pod záštitou ministra životního prostředí „první živou halu na světě“, vystoupí její zakladatel Libor Musil.

Společnost VELUX, která v současnosti rozděluje každý rok okolo 49 % zisku na projekty podporující například rozvoj vědy a kultury nebo ochranu klimatu, představí Pavel Říman, ředitel výrobního závodu Velux – BKR ve Vyškově, a jeho kolega Ondřej Boreš.

Petr Špaček v pořadu vystoupí za společnost Skanska. Ta se v letošním roce  umístila mezi sto odpovědnými firmami, a to nejen díky jejich přístupu a inovacím ve stavebnictví, například v recyklování stavebních materiálů a jejich opětovném využití například při stavbách dálnic.

Roman Pavela z VÚRV prozradí, jak správně a chytře přistoupit k zodpovědným principům v zemědělství.

Komerční obsah.

Reklama

Výběr článků

Načítám