Hlavní obsah

Ze zámku Štiřín si obec nic neuloupne, do aukce půjde celý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Zámek Štiřín půjde do dražby jako celek bez toho, aby z něj mohla obec Kamenice, na jejímž území leží, mít nějaký užitek. Stát chce na prodeji získat co nejvíc peněz.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek Štiřín v obci Kamenice nedaleko od Prahy.

Článek

Zámecký areál vzdálený zhruba dvacet kilometrů od Prahy spravuje stát. Momentálně ho žádné ministerstvo či státní instituce nechce, takže Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových připravuje veřejnou aukci. Cena zatím nebyla stanovena, dá se čekat v řádech miliard. Obec chtěla alespoň některé části využít. Neuspěla.

Ve čtvrtek byl starosta Pavel Čermák (KAM21) pozván k ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), ale ničeho nedosáhl. „Šlo nám například o hospodářskou budovu v odlehlé části daleko od zámku, kde bychom mohli zřídit školku. Je to zcela samostatný objekt, ale nepovedlo se,“ řekl Novinkám a Právu starosta Čermák.

„Nepodařilo se nám pana ministra přesvědčit o rozdělení na logické kusy, aby aspoň některý z dílů spravovala obec. Řekli nám, že jakýkoli ústupek v tomto směru není možný, že kdyby něco ukousli, bylo by to znevýhodnění komplexu, znehodnocení celku. Chtějí maximalizovat zisk. Prý jedině kdyby se do aukce nikdo nepřihlásil, může se dál jednat,“ uvedl starosta.

Příhoz v aukci na poslední chvíli možná nemusel být vítězný. Zámek v pražských Kunraticích chce městská část

Ekonomika
Foto: Radek Plavecký, Právo

Celý areál zámku Štiřín s parkem a dalšími pozemky a budovami půjde do aukce.

„Také máme možnost dorovnat nejvyšší nabídku, ale jen park, kde jsou velmi vzácné dřeviny srovnatelné s parkem v Průhonicích, odhaduji na hodnotu kolem miliardy. Pro obec je to zcela mimo realitu,“ dodal Čermák, podle něhož Kamenice hospodaří s rozpočtem kolem 100 milionů korun.

Ministerstvo při jednání potvrdilo vybranou cestu prodeje celého zámku se všemi pozemky, parkem a dalšími objekty „prostřednictvím transparentního výběrového řízení“.

„S tím, že pan starosta bude ze strany Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových průběžně informován o jednotlivých krocích celého procesu,“ uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová.

Stát nyní dokončuje ocenění areálu a v následujících měsících by měla být aukce vyhlášena.

Reklama

Související témata:
Zámek Štiřín

Výběr článků

Načítám