Hlavní obsah

Příhoz v aukci na poslední chvíli možná nemusel být vítězný. Zámek v pražských Kunraticích chce městská část

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská část Praha-Kunratice dorovná nejvyšší nabídku 106 260 000 korun z elektronické aukce, ve které Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) prodával kunratický zámek s přilehlým parkem. Starostka Kunratic Lenka Alinčová (Hnutí Praha-Kunratice) ve středu sdělila, že návrh na dorovnání nabídky schválilo v úterý večer na mimořádném jednání zastupitelstvo městské části.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Od roku 2014 se budova zámku nepoužívá

Článek

Podle ÚZSVM ale vítěz aukce nabídl zvýšení ceny o 20 milionů korun. Majetkový úřad počká na písemnou reakci Kunratic, o dalším postupu rozhodne potom. Podle Alinčové ale nemůže žádná strana nabídku zvýšit, když byla aukce již uzavřena. Další postup řeší s právníky a chce jednat s ÚZSVM.

Mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová ČTK sdělila, že se vítěz aukce z veřejných zdrojů dozvěděl o možném prodeji zámku městské části a s ohledem na to nabídl zvýšení ceny. „Jedná se o zásadní novou skutečnost. S ohledem na zákonné povinnosti ÚZSVM dne 29. ledna 2024 zaslal městské části upravený návrh kupní smlouvy, v níž je navýšena kupní cena ze 106 260 000 Kč na 126 260 000 Kč,“ uvedla Tesařová.

Podle Alinčové je ale podobný postup ve chvíli, kdy byla aukce uzavřena, nemožný. „S navýšením nesouhlasíme, aukce byla ukončena a snad platí nějaká pravidla. Na dorovnání ceny jsme byli domluveni s úřadem. Co přesně teď uděláme, vám neřeknu, ale máme právníky a chceme jednat s ÚZSVM. Zámek je součástí areálu a naším cílem je jej sjednotit,“ řekla Alinčová. Termín, dokdy má být vše rozhodnuto, byl podle ní stanoven do 8. února.

Poslední příhoz dvě minuty před koncem dražby. Vítěz aukce zámku v Kunraticích nabídl vyvolávací cenu 106 milionů

Ekonomika

Aukce zámku a parku v Kunraticích skončila 19. ledna. Uskutečnil se v ní jediný příhoz, když zájemce těsně před koncem nabídl minimální vyvolávací cenu.

Alinčová minulý týden na internetových stránkách městské části uvedla, že jednala s vedením ÚZSVM o možném odkupu zámku. Dostala nabídku, že pokud Kunratice dorovnají vítěznou cenu z aukce a dostatečně zdůvodní veřejný zájem Kunratic na převzetí zámku, bude moct městská část nemovitost přednostně odkoupit. Starostka také uvedla, že po převzetí zámku vyhlásí městská část finanční sbírku na jeho rekonstrukci.

Trojkřídlý barokní zámek, na který se vztahuje památková ochrana, nechal postavit František Václav Čabelický ze Soutic v roce 1688 na místě středověké tvrze, která v minulosti patřila i králi Václavu IV. K jižní straně přiléhá rozsáhlý zámecký park o rozloze přes 1,4 hektaru s bažantnicí vytvořený v 18. století. Později byl zámek přestavěn v klasicistním stylu a doplněn o hodinovou věž na severním průčelí. Ve vnitřních prostorách se zachovala kvalitní štukatérská a malířská výzdoba.

Po roce 1945 byl zámek zkonfiskován a od roku 1957 v něm sídlilo entomologické oddělení Národního muzea. Sbírky opustily zámek v roce 2014, od té doby se budova nevyužívá. ÚZSVM areál převzal v roce 2021 od Národního muzea, následně ho nabídl k využití jiným státním institucím, ale žádná o něj neprojevila zájem. Majetkový úřad jednal také s Prahou o převodu zámku a parku výměnou za majetek, o který by měl stát zájem. Hlavní město loni výměnu odmítlo. Následně ÚZSVM nabídl zámek do elektronické aukce.

Stát udělal inventuru majetku. Má 29 tisíc nepotřebných nemovitostí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám