Hlavní obsah

Ze stromů zbyla jen torza, za devastační prořez aleje dostala Ostrava pokutu

Novinky, jas
Ostrava
Aktualizováno

Za poškození 19 javorů uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) Ostravě stotisícovou pokutu. Stromům ublížilo masivní prořezání, které z nich udělalo pahýly. Pokuta je pravomocná. Městská část nicméně pochybení odmítá.

Foto: Česká inspekce životního prostředí

Snímky stromů po masivním prořezání

Článek

Javory rostou v aleji na sídlišti v Ostravě-Porubě. Na počátku roku 2017 je pracovníci městských služeb ořezali způsobem, který stromy zbavil až 90 procent objemu jejich koruny.

„Z původních korun zůstala jen torza. Došlo k hluboké redukci primární koruny až na kosterní větve bez ponechání větví nižšího řádu. Výrazně se snížila schopnost stromů zachycovat prachové částice, tlumit hluk, teplotní extrémy a odrážet sluneční paprsky. Nešetrným zásahem se zkrátila délka jejich života,” popsal zásah ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek a upozornil, že takovýto způsob ořezu je zcela nesprávný.

Město nesouhlasí

Zcela odlišný názor na úpravu stromů má Ostrava-Poruba. „Stále jsme ale přesvědčeni, že jsme se nedopustili ničeho špatného. I posudky největšího českého odborníka na městskou zeleň Jaroslava Kolaříka vyzněly jasně v náš prospěch. Že se nejednalo o žádný devastující ořez, dosvědčuje i to, že stromy prosperují a jsou v lepší kondici než před ořezem,” citovala ČTK mluvčího obvodu Martina Otipku. Podle něj byla většina stromů určena k pokácení, ale radnice se je rozhodla zachránit.

Foto: Mapy.cz

Jeden ze stromů v květnu 2017

Kozubek se naproti tomu pozastavil nad tím, že pracovníci, kteří mají údržbu městské zeleně na starosti, neznají způsob správné péče.

„Tento zásah by u veřejnosti mohl mylně vyvolat dojem, že takovéto ořezy jsou provedeny správně,“ doplnil Kozubek.

Případ se vlekl dva roky kvůli tomu, že se město proti uložené pokutě odvolalo k ministerstvu životního prostředí. To však odvolání zamítlo a sankci potvrdilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám