Hlavní obsah

Ze školství nemusíme škrtnout hned 4,5 miliardy, připustil Kalousek

– Praha • Aktualizováno

Ani po úterní schůzce strany koalice nenalezly shodu nad podobou vázání výdajů v rozpočtových kapitolách v letošním roce. Ministr školství Josef Dobeš je proti navrhovaným škrtům ve výši 4,5 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pozdeji v rozhovoru pro Radiožurnál připustil, že na této částce netrvá. Šéf VV Radek John uvedl, že ministr Kalousek má rezervní finance ve správě dluhu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

"Věci veřejné říkají ne. Nedohodli jsme se, ale budeme se ještě snažit hledat řešení," poznamenal Dobeš při odchodu z jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS), Kalouskem a několika dalšími zástupci koaličních stran.

"Já rozhodně nechci trvat na škrtu čtyř a půl miliardy pro ministerstvo školství," řekl Kalousek v rozhlasovém rozhovoru s tím, že vláda může rozhodnout o tom, že ze školství škrtne méně než  čtyři a půl miliardy. "Ale současně v takovém případě musíme nalézt odvahu někomu jinému škrtnout více. Já netrvám na míře škrtů pro jednotlivé ministry, ale trvám na tom, že v letošním roce oproti plánovaným výdajům musíme ušetřit dvacet čtyři miliard. Přes to nejede vlak," zdůraznil Kalousek.

Věci veřejné podle Kalouska nevysvětlily, odkud případně nahradit snížené vázání výdajů ministerstva školství.

John: Kalousek má rezervy ve správě dluhu

Šéf véček Radek John v ČT zdůraznil, že jeho strana „v žádném případě škrt 4,5 miliardy ve školství“ nepřipustí. Podle něj je však jednání na začátku, a pokud nedojde ke shodě na středečním jednání vlády, tak se bude hledat shoda na jiné úrovni.

Na otázku, jestli VV vědí, kde peníze najít, odpověděl: „My to víme, pan ministr financí má veliké rezervy v obsluze dluhu tak jako minulé roky, kde měl zhruba 20 miliard korun, má velké rezervy ve VPS (Všeobecná pokladní správa), on si tam dělá vatu, protože tam chce mít rezervu na konec roku.“

Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák novinářům řekl, že strana odmítá šetřit na učitelích a vzdělanosti. "Opět připomínáme, že v kapitolách všeobecné pokladní správy a státního dluhu je velmi významná rezerva v minimální výši 20 miliard korun," poznamenal. Proto podle názoru VV není důvod sahat na rozpočet ministerstva školství.

Podle návrhu ministerstva financí by kapitoly státního rozpočtu s výdaji do jedné miliardy korun měly mít podle návrhu ministerstva financí plošně vázány 1,5 procenta výdajů, ostatní kapitoly rozpočtu pak 3,95 procenta výdajů.

Vláda je rozhodnutá v letošním rozpočtu vázat výdaje za 23,6 miliardy korun. K projednávanému materiálu by se vláda měla kvůli neshodám vrátit znovu ve středu. "Myslím, že nemá smysl tuhle diskusi protahovat. Buď tu vůli máme, nebo nemáme," řekl ministr financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám