Hlavní obsah

Zdravotnické pomůcky lidem nezdraží

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci schválili novelu, která upravuje podobu úhrad zdravotních pomůcek jako jsou berle, vozíky či naslouchátka ze zdravotního pojištění. Jde o reakci na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který zrušil stávající úpravu ke konci letošního roku. Bez novelizace by pacientům razantně narostla spoluúčast. Pro normu hlasovalo 168 přítomných poslanců, proti nebyl nikdo.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny (ilustrační foto)

Článek

ÚS loni v červnu vyhověl skupině senátorů a kvůli neurčitým formulacím zrušil systém stanovování úhrad zdravotnických prostředků. Zákonodárcům dal k nápravě čas do konce letošního roku. [celá zpráva]

Ministerstvo zdravotnictví upozornilo, že bez novelizace by lidé za spoluúčast při pořizování pomůcek ročně vydali zhruba o miliardu korun navíc.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) se jedná o desítky tisíc lidí jako jsou například diabetici, stomici, paraplegici, invalidní důchodci nebo lidé, kteří používají sluchadla. Ministr věří v to, že zákon v Senátu do konce roku projde a tyto skupiny lidí neohrozí. Je ale zároveň připraven i na to, že senátoři zákon vrátí zpět do Sněmovny, i tak by ale podle něj neměla být ohrožena účinnost od 1. ledna 2019.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Vůbec si nepřipouštím, že bychom zákon neschválili. Každý měsíc se bude aktualizovat seznam hrazených prostředků. Mělo by to být velmi flexibilní, pro pacienty předvídatelné. Bude hrazeno i více zdravotnických pomůcek než doposud,” komentoval přijetí zákona ministr.

Poslanci v rámci novely schválili mimo jiné i zavedení roční hranice 500 korun na doplatky za léky i pro invalidní důchodce a osoby s invaliditou III. stupně. Nyní tento limit platí pro seniory starší 70 let. Opatření by mělo začít platit od roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám